Avslöjar: Handbollen inför granskningsnämnd

Ska kunna straffa i efterhand utan anmälan

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Foto: Bildbyrån

Efter Christoffer Brännbergers knytnävsslag i gårdagens SM-final ropar många efter större möjligheter till avstängning i efterhand.

Sportbladet kan nu avslöja att detta ser ut att bli verklighet redan nästa säsong.

– Det är ganska långt framskridet, säger domarbasen Henrik Mäkinen, som också meddelar att han inte kommer att anmäla Brännberger för gårdagens knytnävsslag.

I gårdagens fjärde finalmatch i handboll slog Sävehofs Christoffer Brännberger Alingsås William Andersson Moberg med knytnäven i bröstet i en närkamp.

Domarna såg inte slaget och det blev ”bara” straff till Alingsås.

Många som såg tv-bilderna efteråt menar att Brännberger borde fått rött kort direkt och kanske till och med blått kort, som hade inneburit rapport och risk för avstängning i flera matcher.

Undertecknad skrev i sin krönika efter matchen att Brännberger borde bli avstängd i efterhand. Men sedan några år tillbaka kan bara de som är direkt inblandade i matchen, i detta fall de båda lagen, eller domarbasen Henrik Mäkinen anmäla Brännberger i detta fall eftersom det inte hänt ”bakom domarnas rygg”. Domarna gjorde ju en bedömning av situationen direkt i matchen och därmed kan inte rättskommittén ta upp händelsen.

Domarbasen anmäler inte

Alingsås meddelade Sportbladet redan i går att man inte tänkte anmäla Brännberger inför den avgörande finalmatchen på torsdag.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mäkinen.

Mäkinen kommer heller inte anmäla Brännberger berättar han på tisdagen.

– Jag har rent formellt möjligheten att anmäla. Men jag kommer inte att göra det, säger domarbasen.

Varför? För att det är mitt i en het finalserie och inte i serielunken?

– Om jag skulle göra det, vilket jag skulle kunna tänka mig att göra rent allmänt, handlar det om att sätta en praxis. Men att sätta praxis inför sista matchen på hela året känns lite bakvänt, kan jag tycka.

Ska ta upp särskilt allvarliga fall

Men Mäkinen avslöjar att ett nytt regelverk för att straffa spelare i efterhand är på gång att införas. Det har många i handbolls-Sverige efterlyst, inte minst efter gårdagens händelse.

– Vi förbereder ett regelverk för efterhandsbedömningar. Vi har tagit initiativet till det efter ett antal situationer under året. Förbundet har att hantera det nu.

I det nya regelverket behövs ingen anmälan.

– Det ligger på remiss nu så för att inte låsa mig kan jag inte gå in på detaljer. Men i stora drag ska det finnas en granskningsnämnd som på ett snabbt sätt kan behandla särskilt allvarliga och uppmärksammade förseelser. Det kommer inte att vara ett brett spektra av situationer, säger Mäkinen.

I den skiss som fingranskas nu ska granskningsnämnden kunna utdöma avstängning upp till två matcher. Anser man att det ska dömas ut ett ännu hårdare straff skickas ärendet vidare till rättskommittén.

Hoppas på avskräckande effekt

Han hoppas på att blotta existensen av det nya regelverket ska ha en avskräckande effekt.

– Jag hoppas att det ska vara förebyggande så att risken att hamna där är så stor att man undandrar sig för att göra den där förseelsen.

Han hyser stort hopp om att det nya regelverket är på plats redan till kommande säsong.

– Jag ser stora chanser till det. Det är ganska långt framskridet, säger Mäkinen.

Publicerad:

LÄS VIDARE