Landslagsbacken om VM-utmaningen som mamma: ”Skype finns....”

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Nilla Fischer tackade nej till landslagets första läger under VM-året.

34-åringen är tacksam över den öppna dialogen med förbundskapten Peter Gerhardsson gällande familjeliv och landslagssatsning.

Men i sommarens VM får tekniken hjälpa till i mammarollen.

– Skype finns ju..., säger Nilla Fischer.

Sommarens VM i Frankrike närmar sig och samlingarna på vägen fram är viktiga.

Men för landslagets rutinerade spelare som har familjer har det också funnits hänsyn.

Nilla Fischer, som är proffs i Wolfsburg och småbarnsmamma, kunde stanna hemma från landslagets första läger i Sydafrika i början av året.

– Det var för att det har varit mycket med familjen. Det finns ett familjeliv som måste prioriteras. För mig är det viktigt också att få lite försäsongsträning, lite pulsering än att vara med landslaget. Det var viktigare för mig att vara hemma och få lite lugn och ro så jag kommer i bra form till VM, säger mittbacken som tillsammans med sin hustru Mika har sonen Neo.

Var det något speciellt som hade skett?
– Det var inte extra besvärligt. Det är diskussion mellan mig och Peter (Gerhardsson, förbundskapten). Det är en diskussion om vad som blir bäst i sin helhet.  Det var inget särskilt som hände, men det var en bra tid.

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Foto: Bildbyrån
Nilla och hustrun Mika.

Hur viktigt är det för dig att få det utrymmet av landslagsledningen?

– Det känns väldigt bra för mig. Vi alla vet att fotboll är en kollektiv sport.  Men det är också viktigt att tänka på vad som blir bäst individuellt för laget. För mig är det viktigt att så mycket som möjligt få göra både och. Jag är glad för att den möjlighet finns för jag är både mamma och fotbollsspelare, säger Nilla Fischer.

Hon spelar under våren sin sista säsong i tyska Wolfsburg, innan flyttlasset går hem till Sverige och Linköping.

Men ett VM stundar också.

Det innebär i sig en lång period från familjen, men det är Nilla Fischer beredd på.

– Det är klart att jag vill gå till final. Vilket då skulle betyda mer tid borta från familjen. Det går inte att få både och, och Skype finns ju..., säger hon.

Även perioden inför VM är på annan ort. Läger väntar i Båstad.

Men landslagsledningen har planerat in ledighet för spelarna före avfärd till Frankrike den 5 juni.

– Det är väldigt viktigt för mig och för familjen att vi kan ha lite tid tillsammans. Vi vill ha det så jämställt som möjligt, men det går inte just nu. Men jag vill vara en närvarande mamma och det betyder mycket att få de dagarna även om det är en kort tid, säger Nilla Fischer.

Ett led inför VM är landslagets pågående läger i Stockholm.

På lördag väntar Tyskland inför storpublik på Friends Arena i Stockholm.

Damlandslaget ser ut att slå sitt publikrekord på 20 302 personer från 2002 under lördagen. Tidigt på tisdagen hade det sålts över 30 000 biljetter. Det kommer att innebära fler åskådare än vad herrlandslaget hade i EM-kvalet mot Rumänien nyligen, då 30 115 personer kom.

- Att få vara med om det historiska på lördag är svårt att ta in, men det känns så jäkla häftigt, säger Nilla Fischer som förväntar sig ett tufft motstånd i form av ett Tyskland som är en internationell tungviktare.

– Skillnaden på pappret är att den individuella vinnarkulturen kanske inte finns på samma sätt som den funnits tidigare. Det är inte samma tunga landslag. Mer ett spelande och tekniskt landslag, säger Nilla Fischer.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM