Fotbollen inspirerar årets majblomma

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve presenterar majblomman 2019 som i år är designad av 13-åriga Saga från Stockholm. Hennes förslag gick till final, och fick flest röster på Majblommans hemsida.

avTT

NYHETER

Fotboll har inspirerat årets vinnarförslag till majblomman. 13-åriga Saga som vill vara anonym designade en blomma i vita och gröna färger, med vaniljfärgade kronblad och en ljusgrön pärla i mitten.

Trots att den liknar en vitsippa säger Saga att hon egentligen tänkte på ett fotbollslag när hon valde blommans färger.

"Det känns kul men väldigt oväntat. Jag tänkte inte så mycket på tävlingen när jag valde färgerna i appen, så jag blev jätteförvånad när jag fick veta att jag vunnit", säger hon till Majblommans riksförbund.

Samtidigt som blomman presenterades avtäcktes också årets affisch. Att måla för majblomman är en tradition som går tillbaka över 100 år, då konstnären Carl Larsson för första gången målade för majblomman 1912.

2019 års konstnär är debutanten Alice Almarales Mossberg, 15 år gammal.

"Mitt budskap är att alla barn och unga är viktiga, oavsett varifrån de kommer. Konkret föreställer tavlan människor, kanske barn. Och majblommor, så klart", säger Alice Almarales Mossberg i en kommentar.

Majblommans insamling startar den 11 april.