PRESENTERAS AV

Gustav, 16, utsattes för näthat – nu backas han av Leif GW Persson

avMalin Wigen

Gustav, 16, åker runt på sin moped för att sprida trygghet i samhället där han bor. Hans initiativ har dock mötts av hån, vilket han pratar om i kvällens avsnitt av Brottsjournalen – och får då stöttning av kriminologen Leif GW Persson.

Aftonbladet har tidigare skrivit om Gustav, 16, som är ideell vakt. Varje dag efter skolan åker han runt på sin svarta moped i Täby och Vallentuna, norr om Stockholm, för att sprida trygghet bland invånarna.

– Ser jag en person som avviker – till exempel tittar runt på hus eller blir spänd när de ser mig, så följer jag efter och larmar polisen, sa Gustav tidigare, som själv vill bli polis i framtiden.

Foto: Brottsjournalen

Efter att hans arbete uppmärksammades fick han både ta emot hyllande kommentarer, men även hånande och hatiska, vilket han pratar om i tisdagens avsnitt av Brottsjournalen. I ett inslag åker han runt med Leif GW Persson i området där Gustav bor.

När Leif GW Persson frågar Gustav om han blir retad av sina kompisar så svarar Gustav att så inte är fallet.

– Om de jävlas med dig får du hälsa från mig att det ska de strunta i, säger GW Persson.

Tongångarna har dock varit annorlunda på Twitter där han bland annat kallades ”landets töntigaste person” i en tweet som flera gillade, däribland Alex Schulman nämner han. Det får GW Persson att haja till.

– Det där ska jag ta itu i, för han skriver i samma tidning som jag, det kommer han inte göra om.

Kriminologen är imponerad av Gustavs insats.

– Det är inte så vanligt bland grabbar i din ålder. Det är ganska trevligt. Man får träna sin iakttagelseförmåga istället för att sitta och spela datorspel för idioter hela dagarna. Det är ett säkert sätt att förlora sitt förstånd.

”Brottsjournalen” sänds tisdagar 21.00 på TV4, TV4 Play och C More.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM