Alexander Köll i otäck krasch

avMalin Wahlberg

Alexander Köll kraschade otäckt i Kitzbühels störtlopp men klarade sig utan frakturer.

Nu riskerar han dock att missa VM.

– Det är en allvarlig krasch och en påverkan på kroppen som man kan likna vid att krocka med en bil, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

Kitzbühels störtlopp brukar ofta benämnas som det tuffaste, och farligaste, på världscupen. Alexander Köll, som var enda svensk i dagens tävling, började bra och var på väg mot världscuppoäng, men kraschade sedan otäckt en bit från slutet.

Fördes bort med helikopter

Köll fick flera smällar innan han åkte in i säkerhetsnätet, men såg ändå ut att vara vid medvetande. 28-åringen fick snabbt vård i backen och fördes sedan till sjukhus med helikopter.

– Han är flugen till Innsbruck. Det jag hört i medvetande när han flögs i väg, säger Tommy Eliasson Winter och fortsätter:

– Det är som att landa på asfalt. Det är nästan issport som det ser ut i backen. Det är stenhårt. Att i över 100 km timmen ramla och landa på asfalt i ett hopp gör att alla blir oroliga.

”En stor blödning i höften”

Efter den första undersökningen kunde läkarna dock konstatera att Köll klarat sig utan allvarligare skador.

– Han har väldigt ont i höften. Det är en stor blödning, men inga frakturer. Han blir kvar över natten och så kommer de att undersöka honom i morgon så får man se hur allvarligt det är säger Eliasson Winter.

VM i Åre inleds redan om en och en halv vecka för fartåkarna och nu är mästerskapet i fara för Köll.

– Jag är orolig för VM. Det är en allvarlig krasch och en påverkan på kroppen som man kan likna vid att krocka med en bil. Det är inte lätt att resa sig från det så jag är orolig för VM. Men nu slipper jag i alla fall oroa mig för hans hälsa, säger Eliasson Winter.

Sveriges andra farthopp, Felix Monsén, bröt lillfingret tidigare i veckan och det är oklart om båda fartåkarna kommer till start i VM i Åre som inleds om en och en halv vecka. Även norske fartgiganten Kjetil Jansrud är osäker på VM efter en handskada.

Foto: SVT
ARTIKELN HANDLAR OM