Bank: Allt talar för att sommaren blir kort

Skrällarna tog Sverige till VM, men Sverige tar inte med sig några skrällar till VM.

Vi har det vi har.

Och det kommer att krävas ännu större skrällar i VM.

Bron över till Lidingö, en högersväng mot Millesgården, och så kan strosa i skuggorna under skulpturer och tänka på att det var precis här som Walker Brothers spelade in videon till The sun ain’t gonna shine anymore” för lite drygt 50 år sen.

Men solen skiner.

Herregud, som solen sken när Janne Andersson ställde sig i en nedsläckt hotellsal och presenterade de 23 svenska fotbollsgrabbar som han vill ha med sig till Ryssland.

Han tog, förstås, ut sina grabbar. 

Ett fotbollskollektiv som byggt hela sin framgångformel kring trygghet, säkerhet, att känna igen sig och veta exakt vad man ska göra och när man ska göra det – det är klart att de inte tänker börja dansa fridans nu.

Inga skrällar? Jo, en minimal, och den säger väl egentligen allt vi behöver veta om det här landslaget.

Resultatet sitt eget argument

Marcus Rohdén från Hössna och italienska bottenlaget Crotone klämde sig in på den skälvande, slutliga 23:e platsen i truppen. 

Inte Ken Sema, inte en-mot-en-egenskaper och x-faktorer och tanken på att ha något att bryta linjerna med. Marcus Rohdén. Flexibilitet och spring i benen. Det ingår i fotbollens grammatik att det ska kritiseras och diskuteras, men Janne Anderssons och Peter Wettergrens kvalresultat är sitt eget argument.

Inget är sönder (utom Jakob Johansson, tyvärr), så det finns ingen anledning att laga något.

Vilka andra val fanns det egentligen, rimligen? Pontus Dahlberg är en målvakt som jag hade velat se i laget, men jag inser också att jag hade fattat exakt samma val som Andersson om jag stod där i Anderssons kläder, med ansvaret för laget även i den hypotetiska stund där Robin Olsen inte hållit och Karl-Johan Johnsson fått ett Guidetti-skott i skallen på sista träningen före en VM-premiär.

Jag hade också valt tryggheten där.

Ken Sema? I min trupp hade han haft sin plats, jag tycker att han har något som faktiskt saknas i det här laget.

Nu blev det Marcus Rohdén, och det säger en hel del om en hel del.

Om spelidén, som sagt. Men också om hur Andersson tänker sig hela den här VM-resan. Han vet att han åker dit med en trupp som är kantstött, skadad, petad och full av tveksamheter – och han vet att den där truppen ska klara av ett stentufft matchschema med tre matcher på tio dagar, med resor och värme och påfrestningar.

”En viktig fråga för oss”

Han vet, på ren fotbolls-VM-svenska, att när de sprungit tusen mil så kommer de behöva springa tusen till.

Alltså: en nyckelroll för fysiologen Paul Balsom, fokus på återhämtning, resonemang kring att låta spelare vila när utrymme finns, hängslen och livrem för skaderisker, plus för alla spelare som kan fylla flera olika roller.

Alltså: Marcus Rohdén.

Jag frågade förbundskaptenen om hur mycket de funderat kring spelschemat och vilka krav det ställer, och han svarade utan att svara.

– Vi har pratat väldigt mycket runt det, det är en viktig fråga för oss. Men vi har ingen färdig plan.

Och även om det här inte är min trupputtagning på varje punkt så har det här gänget gjort tillräckligt de senaste två åren för att vara mitt landslag. De har förtjänat den här sommaren, även om precis allt talar för att den blir kort.

Inte ingenting

Hårdraget så har jag ju bilden av att det egentligen bara finns två nationer i VM som Sverige knappt ens kan slå. Tyskland är den ena, Brasilien den andra. För att ta sig förbi åttondelsfinal i VM lär de behöva slå i alla fall en av dem.

Det kommer, kort sagt, att krävas en sanslös skräll, och det finns inga genvägar dit.

Det som finns är 23 habila fotbollsspelare, några skadade, andra petade, många tveksamheter – och en månad att försöka sudda ut alla tvivel.

Få Albin Ekdal i form, se till att Robin Olsen är stadig i axeln (”axelen” som han säger själv), ordna så att alla mår bra och känner sig trygga i att de hittat rätt sätt för att snudda vid det omöjliga.

Det enda som talar för att de kommer att klara det nu är att de gjort det förut.

Det är inte ingenting.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag, biljetter, datum
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM–studion - se analyser av Bank och Niva om VM
LÄS MER: VM-elvan – ta ut ditt drömlag och vinn priser (start 17 maj)

avSimon Bank