Trump har ökat Israels riskaptit

JERUSALEM. Israel litar inte på Iran. Genom att president Trump sa upp kärnenergiavtalet har Israels riskaptit ökat ytterligare.

Många ledande israeler ser bara en militär lösning där Irans kärnanläggningar bombas.

Därför rycker ett krig mellan de två länderna närmare. Men det kan bli värre än så.

Kriget i Syrien har ritat om den geopolitiska kartan.

Före inbördeskriget låg Iran alltid på behörigt avstånd från Israel. De två länderna har ända sedan islamisterna tog över 1979 verbalt försökt skära halsen av varandra men det har varit långt till direkta militära konfrontationer.

Grunden till fiendskapen är att mullorna i Teheran aldrig kunnat acceptera att de fick en judisk stat i grannskapet 1948. Särskilt den förre presidenten Mahmoud Ahmadinejad försatt aldrig ett tillfälle att propagera för att Israel skulle raderas från Mellanösterns karta.

Kriget i Syrien har gett Iran tillfälle att öka sitt inflytande. Man bygger egna militärbaser i landet. Något diktatorn Assad har svårt att neka iranierna eftersom han står i tacksamhetsskuld. Utan Irans och Rysslands ingripande på hans sida hade Assad kanske inte suttit kvar.

Israel är övertygat om att det främsta motivet för Irans baser i Syrien är att därifrån kunna attackera Israel med missiler. Det kan inte Israel tillåta. Och eftersom Assad har händerna fulla med annat kan Israel utan större risker flygbomba i Syrien.

Foto: URBAN ANDERSSON

Israel bombar

Därför har den israeliska militären den senaste tiden gjort en rad bombräder inne i Syrien mot de iranska baserna och mot vapentransporter till den Iran-stödda Hizbollahmilisen i södra Libanon som tidigare attackerat Israel. Hizbollah har nu över 100 000 miliser som kan träffa mål i hela Israel.

Att Iran för första gången direkt attackerar israeliska militärposteringar är en alarmerande utveckling.

Angreppet utgör en varning till Israel att Iran inte tänker acceptera fortsatta israeliska attacker mot iranska mål i Syrien. Om en ny iransk attack skulle rikta sig mot civila mål i Israel är fullskaligt krig inte långt borta.

Israel är mitt uppe i sitt 70-årsfirande som en självständig judisk stat och kunde ha fått en bättre present.

Det var en våldsam födelse och har fortsatt på den vägen med flera krig. Israel har vunnit alla men den militära överlägsenheten är inte längre total.

Saudierna applåderar

Hur sårbart Israel är för robotangrepp fick jag själv uppleva under Libanonkriget 2006 då hela norra Israel befann sig i skräck för plötsligt exploderande raketer. Jag fick själv springa in i skyddsrum flera gånger.

Den senaste upptrappningen handlar inte bara om Israel och Iran. Numera står de sunniarabiska staterna på samma sida som Israel mot Iran. Det var inte bara Israel som jublade när president Trump drog sig ur Iran-avtalet. Saudiarabien, en annan regional stormakt, applåderade också.

I och med att USA inte anser att avtalet längre gäller går det inte heller att utesluta amerikanska militära aktioner mot Iran.

Trumps besked ökade ytterligare Israels premiärminister Benjamin Netanyahus riskaptit.

Storkrig

En upptrappning av maktkampen mellan Iran och Israel kan i förlängningen med andra ord leda till ett nytt storkrig i Mellanöstern med svåröverskådliga konsekvenser.

Man ska givetvis inte mål fan på väggen och överdriva faran. Men väldigt många israeler jag pratat med de senaste dagarna är oroliga och ser mörkt på framtiden.

En del betraktar ett krig mot Iran som mer eller mindre oundvikligt.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM