Centern utesluter toppnamn i Göteborg

avTT-Aftonbladet

1 av 2 | Foto: Urban Andersson
Mikail Yüksel.

Centerpartiet utesluter sin lokala toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg, Mikail Yüksel.

Anledningen är att han dolt sitt samröre med en turkisk högerextrem organisation.

Men allt är lögn, hävdar Yüksel på Facebook.

Han menar att han fortfarande har rätt att kandidera - och satsar på personval.

– Kryssa mig, uppmanar han i inlägget på Facebook.

Partisekreteraren Michael Arthursson uppger för TT att man utesluter Mikail Yüksel med omedelbar verkan, då han tidigare ska ha haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna men inte berättat om det för partiet.

– I går fick vi kännedom om att han har en koppling till den högerextrema organisationen Grå vargarna. Det är något som vi inte tidigare haft kännedom om, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

Han säger att kandidaten för ungefär fem år sedan var med i förberedelsearbetet för att starta en sidogren till organisationen i Sverige och Skandinavien.

Arthursson nämner också att Yüksel poserat på foton tillsammans med ledande företrädare för Grå vargarna.

”Stämmer inte”

När TT når Mikail Yüksel hävdar han att han inte fått beskedet att han är utesluten ur partiet.

– Det stämmer inte, var har ni hört det?

TT: Från partisekreteraren. Har du haft samröre med Grå vargarna?

– Nej, jag har aldrig varit medlem i ett annat politiskt parti. Jag har en egen version att berätta och kommer snart att göra ett uttalande på min Facebook, säger Mikail Yüksel.

”Kryssa mig”

Sent på onsdagskvällen förnekar Mikail Yüksel anklagelserna i ett långt, ursinnigt inlägg på Facebook:
"Jag har varit öppen med att min pappa varit aktiv inom det turkiska nationalistiska partiet (i Sverige grå vargarna) och att jag den vägen träffat deras representanter (...)Enligt vallagen har jag fortfarande möjlighet att fortsätta med min kandidatur och jag kommer att gå all in."

Vid midnatt, natten till torsdag, uppmanar han sina Facebook-vänner att gå och förtidsrösta:

”Jag ber alla mina vänner i Göteborg att börja kryssa mig redan imorgon (...) Hittar ni inte valsedlarna så kan ni hämta från mig. Enligt vallagen kan jag bli vald om jag inte själv återkallar min kandidatur. Är du redo att skriva historia med mig? Det är viktigt att ni börjar rösta redan imorgon!!!”

Men ord står mot ord, Centerpartiet uppger för TT att de hade informerat Yüksel under processen och han också har fått möjlighet att yttra sig.

TT: Han åker ut omedelbart?

– Ja, det gör han. Vi undersöker om det med så kort tid till valet går att få fram en ny lista, men vi vet inte om det är möjligt än, säger Michael Arthursson.

Han berättar att det var diskussion om Yüksels nominering när riksdagslistan skulle fram.

– Då undersökte vi det hela, men hittade inget annat än påståenden, säger Arthursson.

Nomineringskommittén avrådde men en majoritet på nomineringsmötet i Göteborg ville ha med honom på listan och så blev det.

TT: Hur allvarligt är det här för Centerpartiet?

– Det är alltid jobbigt när man kommer till uteslutning. Men när det är för långt från de värderingar vi står för och när de som vill vara ledande företrädare inte talar om hur det egentligen ligger till, då måste vi sätta ner foten, säger Arthursson.

Beslutet om uteslutning har tagits av partistyrelsen. Yüksel står som andra namn efter partiledaren Annie Lööf på den lokala riksdagslistan.

Dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgick ur regeringen 2016 efter att det bland annat avslöjats om att han närvarat på en middag med representanter för Grå vargarna.

ARTIKELN HANDLAR OM