Tjuvar stal Annas balar – mitt i foderkrisen: “Djungelns lag”

avClaes Olsson

På grund av foderkrisen och den rådande torkan hade mjölkbonden Anna Dencker Carlsson och hennes man Lars fått tillåtelse att skörda kommunens gräs. Bara några dagar senare var flera av balarna stulna, skriver Östersunds-Posten.

– Jag blev så arg först, men inte så förvånad. Det blir djungelns lag, säger Anna Dencker Carlsson.

På gården som drivs av Anna Dencker Carlsson och hennes man Lars Carlsson i den jämtländska byn Backen finns omkring 120 djur, skriver Östersunds-Posten. Hälften är mjölkkor. För att få detta att gå runt krävs en del foder – men i dagsläget har paret bara hälften av vad som krävs för att de ska kunna behålla alla djur. På grund av torkan finns det knappt något gräs att skörda och priserna för rundbalar skjuter i höjden. Därför hade Anna och Lars fått tillåtelse att skörda Krokom kommuns mark.

– Vi slog, stränglade och tvättade balarna. En transportfirma skulle köra hem de till oss, säger Anna Dencker Carlsson.

1 av 2 | Foto: Privat/TT
Anna Dencker Carlsson tror att tjuvarna motiverade stölden med att gräset var kommunens. (Bilden på balarna är inte från den aktuella händelsen)

Saknade fem till tio balar

Firman hade problem med en kran och behövde två veckor på sig men så länge ville inte paret vänta. Anna och Lars pratade, mest på skoj, om att balarna kanske kunde bli stulna. Ett par dagar senare åkte Lars dit för att hämta dem.

– Det var då vi upptäckte att det saknades mellan fem och tio stycken, säger Anna Dencker Carlsson.

De hade sett till att ställa balarna undanskymt men trots det var tjuven framme.

– Jag blev så arg först, men inte så förvånad. Det blir djungelns lag när priserna pressas upp så till den milda grad, säger Anna Dencker Carlsson.

”Gräset var väldigt värdefullt”

Enligt Anna ligger priset för en bal på runt 2 000 kronor i dag. Normalpris är drygt 300 kronor. Hon tänker att tjuvarna kan ha motiverat sin stöld med att det var kommunens gräs från början.

– Det är väl sant, men arbetet som är utfört för att få det i den formen har ju kostat oss pengar, säger hon.

Fem till tio balar stals och runt 13 fanns kvar. Anna är sansad och tänker på de som har varit med om värre stölder.

– Det här gräset var väldigt värdefullt för att kunna behålla det djurantal som vi har. Men jag har hört om de som blivit bestulna på 50 balar, säger hon.

Hur ser läget ut för er nu då?

– Vi hoppas på mer regn. Vi har haft tur nu sista veckan och har fått en del regn så vi hoppas att det ska lösa sig. Våran situation ser ändå relativt ljus ut, säger Anna Dencker Carlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM