Läkaren avråder från att åka till extrema hettan

avFanny Westling

Publicerad:
Uppdaterad:

Semesterparadisen överhettas i helgen. I Portugal ska det bli upp emot 50 grader varmt.

För äldre och barn kan det vara farligt att åka.

– Jag skulle absolut avråda personer med hjärt- eller njursjukdomar att åka dit det är så varmt, säger läkaren Kerstin Brismar.

I helgen kommer en värmebölja in över iberiska halvön, som kan få förödande konsekvenser. Temperaturerna kan nå över 50 grader i Portugal och därmed slå det tidigare europeiska värmerekordet på 48 grader.

1 av 11 | Foto: Manu Fernandez /AP
Människor säker svalka på stranden i Barcelona.

Att det tidigare rekordet förmodligen kommer att slås i helgen, bekräftar det brittiska meteorologiska institutet Met Office på torsdagen.

Mitt i hettan befinner sig svenska semesterfirare.

Kerstin Brismar, läkare och specialist i internmedicin och endokrinologi, avråder personer som blir påverkade av värmen från att åka.

– Jag skulle absolut avråda personer med hjärt- eller njursjukdomar att åka dit det är så varmt, säger hon.

Resebyråerna ställer inte in

Charterbolagen förhåller sig till UD:s reserekommendationer, som ännu inte avrått personer från att åka till Spanien, Portugal eller södra Frankrike.

– Som gäst i ett varmt land bör man som alltid tänka på att dricka mycket vatten, söka skugga och kyla av sig med bad eller dusch. Det brukar vi försöka påminna våra gäster om, säger Charlotte Hallencreutz på Ving.

De flesta resebyråer menar att temperaturerna ligger runt 40–45 grader i Portugal, men att hotellen ligger vid havet. Där kommer atlantvindarna in med kyla.

– Drick mycket vatten, håll er i skuggan, var inte ute i solen mitt under dagen, är våra råd säger Klara Larsson på Apollo.

Salta jordnötter och vätskeersättning

Men om man ska vara på en plats där man inte kommer undan värmen kan det bli svårt.

I varma länder håller sig de äldre inne mitt på dagen, och befinner sig i stenhus med stängda fönsterluckor.

– Det är viktigt att hålla sig så sval som möjligt, säger Kerstin Brismar.

Äldre och barn är de som befinner sig i riskzonen. Förmågan att känna törst är inte utvecklad hos alla barn, och försvinner hos äldre. Kerstin Brismar har ett knep för att veta hur ens vätskebalans är.

– Nyp tag i huden på handryggen och lyft upp ett veck. Om vecket stannar kvar när du släpper är du uttorkad, säger hon.

Kerstin Brismar säger att man ska vara noga med att hålla vätskebalansen och rekommenderar att dricka minst tre liter vatten om dagen vid värme. Vätskeersättning kan också vara ett bra alternativ, som innehåller viktiga ämnen som natrium och kaliumklorid. Och framför allt: ät salt.

– Salt sill, salta jordnötter eller lite extra salt på maten klarar man sig långt med, säger hon.

Sakerna du bör ha med i ditt reseapotek 00:34
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Portugal