Usama bin Ladins familj: Vi skämdes

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Usama bin Ladins mamma Ali Ghanem hade aldrig kunnat tänka sig att hennes son skulle bli en av världshistoriens mest kända jihadister.

I en lång intervju med The Guardian berättar familjen om relationen till Usama bin Ladin.

– Från den yngsta till den äldsta, vi skämdes allihopa över honom, säger hans halvbror.

Usama bin Ladins familj bryter tystnaden om sin son, nästan 17 efter 11 septemberdådet i New York.

The Guardian har träffat bin Ladins i deras palats i Jeddah i Saudiarabien. Mamman Alia Ghanem som är i 70-årsåldern, de två sönerna tillika Usamas halvbröder Ahmad och Hassan samt Alia Ghanems nuvarande make Mohammed al-Attas berättar att den senaste gången de såg honom var i Afghanistan 1999.

Den världskända jihadisten var Alia Ghanems förstfödda son och som ung var han en driven person. Under universitetstiden i Jeddah radikaliserades han.

– Folk på universitet förändrade honom. Han blev en helt annan man.

Usama bin Ladin, på en bild släppt av tv-bolaget al-Jazira 2001. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Usama bin Ladin, på en bild släppt av tv-bolaget al-Jazira 2001. Arkivbild.

”Fortfarande i förnekelse”

Det är snart sjutton år sedan terrordåden mot World Trade Center i New York inträffade. Dåden som blev startskottet på kriget mot terrorismen. Usama bin Ladins halvbror Ahmad menar att mamman fortfarande är i förnekelse över vad som skett hennes son.

– Hon älskar honom så mycket och vägrar att skuldbelägga honom. Istället skyller hon på de runt omkring honom. Hon känner bara hans goda sida, den vi alla såg. Hon fick aldrig se hans jihadist-sida, säger Ahmad till Guardians reporter.

1 av 4 | Foto: Dalmas /TT
Usama bin Ladins familj på besök i Falun 1971 då hans äldre bror gjorde affärer med Volvo.

”Visste att konsekvenser väntade”

Familjen var i chock efter 11 september.

– Jag var chockad, mållös. Det var en konstig känsla. Vi visste från början, inom 48 timmar att det var Usama som låg bakom. Från den yngsta till den äldsta, vi skämdes allihopa över honom. Vi visste att vi alla skulle behöva möta konsekvenserna. Familjemedlemmar som befann sig utomlands återvände till Saudiarabien, säger halvbrodern.

Guardian återpublicerar också bilden när bin Ladins semestrade i Sverige. Framför Bürens herrekipering i Falun poserar de 22 familjemedlemmarna leende framför kameran i tidstypiska 70-talskläder.

Efter elfte september när familjemedlemmarna som befunnit sig utomlands återvände till Saudiarabien infördes utreseförbud i landet. Familjen frågades ut av myndigheterna och kunde inte resa utomlands.

Idag kan bin Ladin-klanen, som är en av landets mest inflytelserika familjer, röra sig relativt obehindrat utanför Saudiarabiens gränser.

Publicerad:

LÄS VIDARE