Löfven: Alliansen ville regera

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Alliansen menar att de var beredda att göra upp tidigare.

Helt fel, säger statsminister Stefan Löfven till DN i dag:

– Diskussionen om att lägga ner röster var aldrig uppe.

Foto: Stefan Löfven.

Uppgörelsen må vara ett faktum men diskussionen om hur den kom till och vems förtjänsten är långt ifrån avslutad.

De borgerliga anser att socialdemokraterna kunde gjort upp om reglerna för minoritetsstyre redan den andra december.

”Sa att jag hade tre alternativ”

Den 9 december skrev alliansföreträdarna på DN Debatt att de före extravalet var beredda att "göra upp om ­reglerna för regeringsbildning och budgetomröstning".

Fel, säger statsminister Stefan Löfven i en intervju i Dagens Nyheter i dag. Han uppger att han inte hade tänkt att avslöja några detaljer, men att han känner sig nödgad eftersom han inte vill att det får blir en felaktig historiebeskrivning.

– Den kvällen sa de borgerliga att jag hade tre olika alternativ. Ett var att ta deras budget, för den var så bra. Alternativ två var att avgå. Tre att utlysa extraval. Och då känner jag ju att ett av alternativen är realistiskt. Och det säger inte jag vid den tidpunkten. Diskussionen om att lägga ner röster var aldrig uppe.

”Ville bilda regering”

Om anklagelserna från borgerligt håll om att nyvalsbeslutet var förhastat säger Löfven att Alliansen på mötet svarade nej på frågan om det fanns någonting, i form eller i sak, som de kunde tänka sig att resonera om för att undvika den uppkomna situationen.

De hade, anser han, lagt ner sina röster vid budgetomröstningen om de då hade varit beredda på en sådan uppgörelse som finns i dag.

– Jag tror att de borgerliga hade sett fram emot en talmansrunda där de fått frågan om de ville bilda regering, säger statsministern till DN.

Att regeringen var beredd att gå till extraval tror Löfven öppnade upp för samtalen som slutligen ledde fram till julöverenskommelsen, säger han till tidningen.

”Inte riktigt överens”

Till Aftonbladet säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin att regeringen och Alliansen har olika uppfattningar om vad som skett under förhandlingarna.

– Vi kommer nog ha en del fortsatta diskussioner om historieskrivningen och varför vi hamnat här. Det finns två olika bilder, och vi är inte riktigt överens.

I går framkom uppgifter om att samtalen var nära att falla samman efter Stefan Löfvens jultal. Då gick han till hårt angrepp mot Alliansen.

Även där går dock berättelserna isär, enligt Carin Jämtin.

– Jag har respekt för hur de upplevde det. Vi upplevde det inte på det sättet. Men historieskrivningen kommer vi säkert att diskutera länge. Men det viktiga är att vi har kommit överens om en uppgörelse som är bra för Sverige.

Hur ser du på den hårda ton som förekommit mellan regeringen och Alliansen under hösten och vintern?

– Jag tycker att det ska vara en hård ton när man diskuterar politiska sakfrågor. Men man måste undvika personangrepp och andra typer av påhopp. Jag hoppas att det tonläget kommer sänkas något efter den här övernskommelsen.

TT-Aftonbladet

Publicerad: