Anhöriga vill fortfarande bärga Estonia

Av: Annika Sohlander Cassel

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Anhöriga kräver en teknisk undersökning av Estonia.

Och välkomnar en bärgning.

– Vi vill veta varför Estonia förliste och för många vore det viktigt att få begrava sina anhöriga, säger Lennart Berglund, ordförande i anhörigorganisationen SEA.

Anhöriga till offren vill fortfarande att Estonia ska bärgas.

– Samtidigt inser vi att det är komplicerat. Däremot kräver vi att man ska genomföra en teknisk undersökning av båten och det tror vi också att myndigheterna på sikt inser är nödvändigt, säger Lennart Berglund, ordförande för SEA, stiftelsen Estoniaoffren, med cirka 300 medlemmar.

Kan förenkla undersökning

Bilder från vraket antyder att det har vänt och nu ligger med botten uppåt. Det, tillsammans med ny teknik, kan förenkla en undersökning av skrovet och ge svar på varför båten sjönk, enligt Lennart Berglund.

Trots att det i morgon är exakt 20 år sedan förlisningen tror han att det är fullt möjligt att få fram sanningen bakom haveriet:

– DC3:an som sköts ner i Östersjön fick man en lösning på efter 50 år. Förhoppningsvis ska det inte behöva ta lika lång tid med Estonia.

”Måste göra det som är rätt”

Enligt rättsläkare är identifiering av kroppar efter 20 år inget problem.

– Jag tror att det skulle betyda mycket, speciellt för dem som förlorat sina barn att få begrava dem. Men med hänsyn till gravfriden så måste man göra det som är rätt och vi har inget att säga till om.

Att Estonia blivit attraktivt för oseriösa dykare är något SEA hoppas ska påverka myndigheternas beslut.

Lennart Berglund förlorade sina svärföräldrar på Estonia.

Precis som många andra anhöriga har han funderat mycket på varför man avbröt räddningsinsatserna.

”Varför så rädda?”

– Att det kommer fram vad som egentligen hände är viktigt även för nästa generation. Vi är inte imponerade av myndigheternas hantering och tror att Sjöfartsverket haft ett väldigt stort inflytande. I dag vet de säkert vad som hände men någon högt upp måste ha sagt att det här får inte röras. Varför har man annars varit så rädda för vad man kunnat hitta därnere?

Avgående försvarsminister Karin Enström som är ansvarig har inte kunnat nås för en kommentar.

LÄS OCKSÅ

Mayday Mayday Estonia

Publicerad: