– Smutskastas av de rödgröna

Av: Eva Buskas, Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Oppositionen anklagas: Driver kampanj mot Maud Olofsson

”EN UTTALAD STRATEGI” Samtidigt som C håller seminarium väljer de rödgröna att bussa i väg journalisterna till en pressträff i Ingvar Carlssons trädgård utanför Visby. Bara ett exempel på hur oppositionen motarbetar Maud Olofsson, anser Centerns partisekreterare Anders Flanking.
Foto: Foto: björn lindahl
”EN UTTALAD STRATEGI” Samtidigt som C håller seminarium väljer de rödgröna att bussa i väg journalisterna till en pressträff i Ingvar Carlssons trädgård utanför Visby. Bara ett exempel på hur oppositionen motarbetar Maud Olofsson, anser Centerns partisekreterare Anders Flanking.

VISBY. Ryktesspridning, smutskastning och rent förtal.

Nu anklagar Centerpartiet de rödgröna för en organiserad smutskastningskampanj.

– Det är ett spel som luktar Sveavägen, säger partisekreterare Anders Flanking.

När Maud Olofsson talar på Centerpartiets årliga Almedalsseminarium i dag är en stor del av journalistkåren i Ingvar Carlssons trädgård, tio minuters bussfärd från Visby.

Medveten strategi

Att de rödgröna väljer att släppa veckans stora nyhet på Centerpartiets dag är en medveten strategi, menar flera centerpartister som Aftonbladet pratat med.

– Det är klart att vi också lagt aktiviteter på andras dagar. Men det här är så tydligt, att man samlar alla, åker ut någonstans samtidigt som det pågår ett seminarium, säger Anders Flanking.

Enligt honom är det här bara ett exempel på hur främst S och MP aktivt motarbetar Maud Olofsson.

– Vad jag förstått har man en mer eller mindre uttalad strategi där man försöker kasta ut oss ur riksdagen, säger Flanking.

”Avgår efter valet”

Tidigare i veckan möttes Maud Olofsson och Miljöpartiets språkrör Peter

Eriksson i en debatt där Eriksson gick till hårt angrepp mot Centerledaren.

– Centerpartiet har halverats under den här mandatperioden. Jag tror att Maud Olofsson kommer att avgå direkt efter valet i höst. Jag kan sätta 100 spänn på att hon blir den partiledare som avgår före Maria och mig nästa år, sa Eriksson.

Under veckan har rykten cirkulerat om att hennes dagar som partiledare är räknade. Uppgifterna har kommit från centerhåll men Flanking ser Erikssons påstående som en del i en S-ledd kampanj.

– Det här hör hemma på politikens bakgård. Det är ett spel som luktar Sveavägen, även om jag naturligtvis inte kan säga att det är så. Men tanken och känslan finns där, säger Flanking.

Ett annat exempel är illasinnade insändare i landsortspressen med signaturer som ”f d centerpartist”.

– De har varit ganska hårda mot Maud som person. Vi tycker oss se att de har ett gemensamt ursprung och det har pågått under en längre tid.

”Det låter desperat”

Både Peter Eriksson och Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan förnekar att det skulle pågå en kampanj.

– Det låter lätt desperat från ett parti som pendlar mellan fyra och fem procent. Vi koncentrerar oss på politiken. Någon annan kampanj drivs inte, säger Baylan.

Men enligt Maud Olofsson är kampanjstrategin tydlig. Hon ser det som ett tecken på att Socialdemokraterna fortfarande är bittra över att hennes parti valde en borgerlig allians före ett samarbete med S.

– De låter ju som försmådda älskare, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN