Jättelöftet får stipendie: ”Jag blev väldigt glad...”

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Fanny Olsson.
Foto: SVT, FRÅN DOKUMENTÄREN ”JOCKEY!”
Fanny Olsson.

TRAV

Hon fick en häst över sig och var borta över fem månader.

Nu får 22-åriga galopplöftet ett sponsorstipendie för 2016 – i jakten på nya framgångar.

– Jätteroligt att man blev utvald, säger hon till Trav365.

För en dryg vecka sedan fick det 22-åriga galopplöftet Fanny Olsson ett mejl. I mejlet kunde hon läsa att hon blivit utsedd till sponsorstipendiat från en av svensk hästsports samarbetspartners.

Amatören Olsson, som bland annat medverkat i dokumentären ”Jockey!” på SVT, har bara har tre segrar kvar tills hon så kallad ”viktlättnad”, vilket innebär att hon får rida på samma villkor som övriga inom sporten.

– Jag blev väldigt glad. Det är jätteroligt eftersom det är ganska många som sökt stipendiet, hur många vet jag inte. Men det är superkul att de valt mig, säger Fanny Olsson till Trav365.

Varför tror du att du blev utvald?

– Det är jättesvårt att svara på, jag tror de fastnade för mitt engagemang och personlighet. Sedan rider jag på många olika banor i Sverige, Danmark och Norge så man kommer synas mycket.

Vad kommer detta innebära för din satsning under 2016?

– Just nu vet jag inte så mycket mera. Vi ska träffas 5 februari för intervju och då får jag veta mer. Men jag kommer få bära deras logga och få lite kläder, misstänker jag.

”Gick långsamt”

I slutet av oktober 2014, råkade Fanny ut för en allvarlig olycka. På väg ut till ett lopp på Jägersro Galopp så stegrade sig hästen och slog över. Fanny fick hästen över sig vilket gav henne fyra frakturer på bäckenbenet samt frakturer på två ländkotor i ryggen.

– Rehabiliteringen gick långsamt, men jag red fem och en halv månad efter, vilket var lite snabbare än vad man trodde. Men det tog tid att komma tillbaka på den nivån jag var på innan olyckan. Men jag är glad och tacksam för alla som gav mig chansen genom att ge nya ritter.

Hur känns det i dag?

– Det känns bra, det är lite stelt när det är kallt. Självklart är jag lite svagare på vissa ställen, som man får kompensera genom att träna andra delar av kroppen.

Efter det som hände, känner du någon rädsla?

– Nej, absolut ingen rädsla, men man har alltid respekt, det är stora dju och vet inte alltid vad de hittar på. Men hade jag varit rädd hade jag inte fortsatt.

Nästa start för Fanny Olsson är nu på söndag då hon startar med fem hästar, varav fyra är inom V4-spelet på Täby Galopp.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!