Kina tillåter tv-spel

avJonas Högberg

Släpps fritt för första gången på 15 år

1 av 4

Tv-spel har varit förbjudna i Kina i 15 års tid.

Men nu hävs restriktionerna över hela landet.

Det innebär att Microsoft, Sony och Nintendo får tillgång till en marknad som utgörs av drygt 1,5 miljarder människor.

År 2000 beslöt sig de kinesiska myndigheterna att förbjuda tv-spel. Detta eftersom man oroade sig att spelen skulle kunna påverka barns fysiska och mentala utveckling negativt.

Nu har dock kulturministeriet gjort helt om. Enligt Wall Street Journal tillåts Microsoft, Sony och Nintendo att släppa sina konsoler i alla delar av Kina igen. 2014 blev det lagligt att sälja tv-spel i en speciell frihandelszon i Shanghai, och nu försvinner alltså restriktionerna helt.

Miljardmarknad

1,5 miljarder kineser får därmed chansen att stifta bekantskap med Mario, Nathan Drake och Master Chief. Så länge spelen ifråga inte utmanar kulturministeriets tankar om vad som är lämpligt innehåll, vill säga. Censur kommer fortfarande att tillämpas i de fall myndigheterna anser det nödvändigt. Något som bland annat svenska ”Battlefield 4” fått erfara, då det klassades som ett ”kulturellt angrepp” och förbjöds i Kina.

Ökat spelande – trots förbudet

Det femton år långa förbudet har bara gällt just konsolspel, vilket lett till att pc- och mobilspelandet exploderat under tiden. Och de som velat spela konsolspel har kunnat få tag på märkliga alternativ på piratmarknaden. I Kina säljs konsoler som Vii (Wii), Polystation (Playstation) och Arcade Game Box (Xbox) hos mindre nogräknade återförsäljare, och det återstår att se om konsoljättarnas återinträde i landet resulterar i några åtgärder mot de bisarra kopiorna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina