Svante Båth: ”Som helhet så är jag nöjd”

Stjärntränaren blickar tillbaka på året som varit

avChristoffer Wickman

Foto: TR Bild
Svante Båth

Fiasko i Svenskt Travderby.

Men succé i andra klassiska årgångslopp.

Svante Båth blickar tillbaka på året som varit.

– Pratar vi bara inkörda prispengar är det mitt näst bästa år någonsin, säger Svante Båth.

Proffstränaren Svante Båth, 54, har varit med om mycket under 2018. Allt ifrån att han flyttat till Stora Alby, till framgångar i lopp som E3, Svensk Uppfödningslöpning och Breeders Crown, till fiaskot i Svenskt Travderby – till att hans häst Mellby Highball blev attackerad av en hund på Solvallas stallbacke.

Nu minns Solvallatränaren tillbaka på året.

”Varit på offensiven”

– Det finns alltid moments som man vill ändra på, eftersom man håller på med årgångslopp, det är inget snack om saken. Men, i det stora hela så måste jag vara nöjd med året som varit, säger Svante Båth.

Svante Båths stall har med två veckor kvar av 2018 kört in drygt 21 miljoner kronor och segerprocenten för proffsstallet är 20 procent. Båths hästar vinner alltså vart femte travlopp.

– Pratar vi bara pengar så är det här vårt näst bästa år någonsin, bara fjolåret med drygt 24,5 miljoner kronor är bättre. Jag läste också någonstans att det finns 20 klassiska lopp för svenskfödda hästar och vi har vunnit fyra av dom, det är 20 procent, och det får man så klart vara nöjd med. Sedan är det så klart Svensk Travderby och Svenskt Trav-Kriterium som vi laddade för och som inte blev som vi ville, men som helhet så är jag nöjd med året. Vi har också varit på offensiven och köpt intressanta hästar inför framtiden, och det är också sådant som jag värderar in när jag tänker på ett bra år.

Har ni köpt mycket häst på auktion under året?

– Nej, det blir få auktioner för mig, jag vill köpa hästar tidigare. Vi har köpt en hel del för under året.

”Det häckar fortfarande”

Vad är höjdpunkterna under året för dig?

– Det är alltid spännande när vi hade väldigt många hästar ute i ett och samma storlopp, framför allt långa E3 där vi hade tre hästar och där Attraversiamo vann. Global Welcomes seger i Breeders Crown var bra, Bythebooks seger i Svensk Uppfödningslöpning, Svampen med Global Adventure, och E3-seger med No Matter. Det finns en del.

Några tunga missar under året som känns lite extra?

– Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Travderby är det som fortfarande häckar, även om jag har underbara hästägare så man kan sitta lugn i båten så är det så klart Very Kronos och Coin Perdu som känns som en besvikelse, även om Coin Perdu blev skadad och det är annorlunda där. De två är jobbiga hästar i år naturligtvis. Attraversiamo var inte bra i Svenskt Trav-Kriterium, men han hade ju vunnit E3 tidigare så någonstans var ju han hemma, de andra två skulle ju bara gå för Svenskt Travderby.

”Skönt på privata sidan”

Har du några speciella tankar inför 2019?

– Ja, om 15 dagar nollställs ju allt så då har jag kört in lika mycket pengar som Daniel Redén, skrattar Svante Båth och fortsätter:
– Nej, men någonting som känns skönt för mig på den privata sidan är att vi har klart med hus på Stora Alby, nu bor vi där och det är sådant jag tror blir en fördel för mig, jag blir lite mer stationerad. Jag köpte en tomt där av Stig H Johansson och hyr 45 boxar av honom.

ARTIKELN HANDLAR OM