Överklagar – med hjälp av bildexperter

avOskar Månsson

AIK överväger att koppla in Statens kriminaltekniska laboratorium

AIK anser att domen är orättvis och överklagar Disciplinnämndens beslut.

Hoppet står till avancerad teknik.

– Vi ska hitta någon med riktigt bra bildutrustning, säger ordföranden Johan Strömberg.

Foto: Foto: SCANPIX
AIK kommer att med sin överklagan till Disciplinnämnden skicka in en ny film från Syrianskas läktare som visar ”flera underliga reaktioner” bland åskådarna.

Disciplinnämndens dom är inte rättvis, tycker AIK. Dels menar man att beslutet tagits på konstiga grunder och dels tror man att man missgynnats av att man är just AIK.

– Man ser det i förbundets beslut – de påminner om att vi kan uteslutas vid upprepade förseelser. Det är uppenbart att man väger in AIK:s historia, säger Johan Strömberg.

De främsta experterna

Även Björn Wesström, scoutingansvarig, tycker att beslutet är svårt att förstå.

– Det handlar om ett säkerhetsproblem men klubben som är ansvarig för säkerheten slipper straff helt och hållet, säger han.

Klubben ska nu överklaga beslutet och till sin hjälp ska man använda sig av nytt eller förbättrat videomaterial. Bland annat ska filmen som Sportbladet publicerade den 27 april ytterligare analyseras, ytterligare bearbetas och zoomas.

Ett alternativ som AIK har diskuterat är att ta hjälp av SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, som är landets främsta experter vad gäller tekniska undersökningar.

– Men i första hand ska vi se vad vi kan göra genom folk i och runt klubben. Vi ska hitta någon med riktigt bra bildutrustning, säger Strömberg.

Bevis från SR

AIK kommer också att skicka in minst en ny film som inte kom med senast på grund av teknikstrul.

– Det är en sekvens som är filmad från Syrianskas läktare. Man ser inte någon som kastar men man ser flera underliga reaktioner på läktaren, personer som vänder sig om och tittar när det smäller. Det ger ytterligare en hint, säger Strömberg.

Ett annat tungt bevis är enligt AIK Radiosportens direktsändning där kommentatorn Richard Henriksson säger att han sett att kastet mot linjedomaren kommit från Syrianskas läktare.

ARTIKELN HANDLAR OM