Hollywood vill sätta klorna i Hammarsten

avKlas Granström

FILM

Svenske Gustaf Hammarsten om rollen i skandalfilmen ”Brüno”: Jag tar det steg för steg

Foto: Henric Lindsten
Gustaf Hammarsten har en stor och provocerande roll i Sasha Baron Cohens film ”Bruno”.

Nu pekar allt mot att Gustav Hammarsten, 41, blir näste svensk att slå i Hollywood.

Efter hans bärande roll i ”Brüno” rycker nu stora filmagenter i honom.

– Jag har två barn här hemma och det är klart att jag kan inte släppa allt. Jag får gå en annan väg, säger han om USA-planerna till Nöjesbladet.

Foto: Universal studios
Sasha Baron Cohen som Brüno.

Han har gått från Stadsteatern i Stockholm till att spela birollen i det som lär bli en av årets största filmer: Sasha Baron Cohens nya film ”Brüno”.

I ett och ett halvt år har han fått hålla det hemligt – så det är ingen överdrift att säga att det är en mycket glad och lättad svensk filmstjärna som Nöjesbladet träffar efter premiären i Stockholm.

– Det känns lite konstigt än, jag visste ju inte förr-än jag var på stora premiären i USA om jag skulle vara med i några scener i filmen överhuvudtaget. Det känns skönt att den är ute så det är på riktigt, säger han.

Rörig audition

Gustaf fick provspela rollen som Lutz, Brünos agent, efter att den brittiske superstjärnan sett honom i ”Tillsammans”.

Efter en rörig audition i London så fick han till sist beskedet att rollen var hans.

Redan nu slåss flera Hollywood-agenter om hans namnteckning. Men en permanent flytt är inte aktuellt än.

– Jag har ju två barn och är stadgad här och det är klart att jag kan inte släppa allt. Hade jag vart ung och singel hade jag förstås gjort det, men jag får gå en annan väg.

Är det att åka över i perioder och jobba?

– Ja, och framför allt att se om det kommer nåt bra. Nu ska jag ju vara med i en SVT-serie till februari eller mars och sen är jag ren i schemat. Det är mycket spekulationer så vi får se, jag tar det steg för steg.

Äkta – och arrangerat

Ni som har sett Cohens tidigare succéfilm ”Borat” vet hur verklighet blandas med fiction i komikerns filmer, utan att någon i efterhand får veta vad som är på riktigt och vad som var arrangerade scener.

Även i ”Brüno” känner man att både Cohen och Hammarsten sätter sig i situationer som borde vara direkt farliga för deras personliga säkerhet.

Ett exempel är då duon går upp i en slagsmåls-ring i Arkansas – och framför ögonen på en eggad och berusad storpublik som törstar efter blod gör irrationella saker.

– En sån scen är man väldigt noga med säkerheten runt omkring. Vi går inte bara in i en ring. Det finns en hel organisation runt det, och vi har vakter i publiken som är våra.

– När man säger ja till att göra den här filmen efter att ha sett ”Borat” vet man att det kommer hända saker som står ut. I den situationen kan man inte ”säga jag vill inte”.