Karadžic bojkottar sin egen rättegång

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Folkmordsmisstänkte Radovan Karadžic "behöver mer tid att förbereda sig"

Rättegången mot Radovan Karadžic ses som den kanske viktigaste för FN:s krigsförbrytartribunal och för rättvisan på Balkan.

Men en person bojkottar den historiska händelsen – den åtalade själv.

Efter bara en kvart ajournerades rättegången.

Planerar att inte vara på plats.
Foto: AP
Planerar att inte vara på plats.

Rättegången mot den beryktade arkitekten bakom Bosnienkriget, folkmordsmisstänkte Radovan Karadžic, 64, inleds i dag.

För FN:s krigsförbrytartribunal är det en milstolpe, då Karadžic är den högst uppsatte – vid liv – som ställs inför rätta för grymheterna under kriget. Han står åtalad för folkmord med belägringen av Sarajevo och massakern i Srebrenica i centrum.

Vill förbereda sig

Men för Radovan Karadžic verkar rättegången inte vara en prioritet. Nu skriver Svenska Dagbladet att han själv bojkottar åtminstone första dagen, då han ”behöver mer tid att förbereda sig”.

Domaren O-Gon Kwon öppnade rättegången, konstaterade att den åtalade inte var närvarande och förklarade förhandlingarna ajournerade till tisdag eftermiddag då åklagarsidan ska hålla sitt inledningsanförande. Han uppmanade Karadzic att infinna sig och sade också varnande att om denne fortsätter att obstruera kan domstolen bland annat påtvinga honom en försvarsadvokat.

”Bosniens best”

Karadžic blev under 90-talet ökänd som ”Bosniens best”. Åtalet mot honom är 73 sidor långt, fyllt med folkmord, massakrer, tortyr, gisslantagande, våldtäkter, massgravar, avrättningar och etnisk rensning.

Karadžic riskerar livstids fängelse, och hade – fram till sitt gripande i juli 2008 – hållit sig gömd sedan juli 1995 då åtalet presenterades.

Publicerad: