Experten: ”Jag har en riktig stänkare att bjuda på”

Michael Carlsson synar jackpott-omgången på Grand Slam 75 • Systemförslaget

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Lima Mermaid spikas i GS75–5.
TRAV

Luriga lopp och jackpott kan bädda för hög utdelning på Grand Slam 75 i eftermiddag.

Bästa spiken tror jag leder hela vägen och sedan finns det en hel del roliga skrällar i övriga lopp.

Årjäng är värd för dagens miljonspel och det är flera ihåliga och öppna lopp som det kan komma flera överraskningar i.

Vi börjar från början och min vinnare i GS75-1 är Veijo Heiskanens Aston D.K. Hästen är fjärdehandsfavorit i skrivande stund och han avslutade bra efter en invändig resa senast. Han hade haft ett uppehåll inför den starten och ska gå mycket framåt med loppet i kroppen enligt Veijo som jag pratade med i går kväll.

Aston D.K. är snabb ut bakom bilen och Veijo ska ladda för fullt från sjundespåret. Han meddelade dessutom att det blir barfota runt om nu (barfota bak senast och skor innan dess) och trodde på bra effekt.

Favoriten Bear Hope är bra och har vunnit tre av fyra lopp men möter lite tuffare motstånd nu.

 I GS75-2 gör Viking’s Topline comeback och ska vara väl preparerad inför årsdebuten som det låter från Anders Svanstedt. Hästen vann fem lopp i fjol och var riktigt bra när han vann V75 på Åby näst senast efter en rejäl avslutning ute i spåren.

Skrällen i loppet är Newflowers King som vann näst senast och som gången efter var femma i V75 efter en godkänd av­slutning från bakspår. Enklare motstånd i dag.

 Björnemyr Texa ledde från start till mål när hon vann i V75 senast för Björn Goop. Nu är det norskfödda stoet favorit i GS75-3 tillsammans med Ulf Ohlsson. Hon har springspår på tillägg och torde få en bra start och inte omöjligt att hon kan forceras till ledningen efter en bit.

Björnemyr Texa står 20 meter bättre till än värsta konkurrenten Vollanfaks gentemot senast, men den sistnämnde besitter stora fartresurser för klassen och blir inte att leka med om han sköter sig. Vollanfaks har också stor fördel av att det är medeldistans den här gången gentemot kort distans som det var senast. Han galopperar mycket men felfri kan han mycket väl bara runda samtliga.

Ska rycka alla skor

Veijo Heiskanen tycker att Mr Lindy i GS75-4 är hans bästa vinstchans i dag. Hästen är favorit efter segern i årsdebuten som togs efter ledning från start till mål. Mr Lindy är blixtrande startsnabb och bommar inte spets i det här gänget med blott sex hästar. Han är mycket gynnad av att tävla barfota runt om som senast och Veijo hävdar att han går lika bra över medeldistans som det är nu gentemot kort distans som han har vunnit sina flesta lopp över.

Det är förstås en jättebra chans men jag måste dubbla systemet med norske Hicko­thepooh som har hävdat sig mycket bra i de norska V75-loppen och vunnit. Han har tagit två segrar på tre starter i år och senast åkte han dit på mållinjen mot en våldsamt avslutande Code Bon, och den senare är riktigt, riktigt bra.

Jag pratade med tränaren Trond Anderssen i veckan som meddelade att man nu kommer att rycka alla skor om banunderlaget tillåter och att gruset inte är för grovt.

Det blir i så fall första gången någonsin som Hickothepooh kommer att tävla barfota runt om och när han dessutom ska vara ännu vassare med senaste loppet i kroppen enligt Trond (hade haft en paus innan dess) vill i alla fall inte jag spricka på den norske hästen.

 Förra veckan spikade jag Kashmary Night som ledde runt om i Grand Slam 75 från sitt innerspår. Nu hoppas jag på ett liknande scenario för Lima Mermaid som är startsnabb och har samma läge med spår ett bakom bilen.

Stoet var mycket duktig som tvåa efter Bella Unica på Solvalla näst senast och gången efter satt hon fast med krafter kvar som sexa i V75. Lima Mermaid är mycket startsnabb och jag hoppas att säkre Oskar J Andersson håller upp ledningen och dirigerar allt från start till mål. Hon är i skrivande stund andrahandsfavorit bakom Categorical, där den sistnämnde är lite svårbedömd i årsdebuten.

Sårbar favorit

R.K.King är nervös och besvärlig att vara ute och resa med och kan vara en sårbar favorit i GS75-6. Veijo Heiskanen säger att hästen är bra i ordning utan att vara toppad. Det hoppas han att hästen ska vara till en kommande V75-start på hemmabanan Åby om några veckor så det här är ett led i matchningen dit.

R.K.King kan absolut vinna men han får sällskap på systemet av ett par stycken. Skyfall N.O. var mitt drag när han vann i Grand Slam 75 i januari och den spurtstarke norrmannen kan mycket väl slå till här. I senaste starten satt han fast och fick aldrig chansen.

Sedan blir det spännande att se vad Cafu Boko kan uträtta, efter att i fjol ha varit i Frankrike och tävlat i en annan konkurrens.

I Grand Slam 75-avslutningen har jag en riktig stänkare att bjuda på och det är Kim Klipp som gjorde första starten på nästan två år senast och var pigg värre. Efter en snäll resa formligen flög hon fram den sista biten efter att väl ha fått chansen och gick med bra fart över och efter mållinjen.

Pass upp nu med det loppet i kroppen och om hon kommer till kan skrällen vara ett faktum, just nu spelad till fem procent av insatsfördelningen.

Om inte annat vill jag även nämna startsnabba Merci Bråten som tränar bra efter ett uppehåll och som kan leda runt om från ett perfekt läge.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 7, 4, 8 (1, 9)

GS75-2: 5, 1, 10, 3, 2 (7, 11)

GS75-3: 10, 13 (15, 7)

GS75-4: 3, 5 (4, 6)

GS75-5: 1 Lima Mermaid (6, 2)

GS75-6: 9, 7, 10, 2 (8, 1)

GS75-7: 13, 2, 6, 12, 11 (8, 7)

1 200 rader/1 200 kronor

GS75 från Årjäng sänds i TV12 klockan 15.30.

En ensam vinnare tar hem 15 miljoner kronor, dessutom kryddas omgången av en jackpott på 7 miljoner kronor.

Här får du Sveriges vassaste spelservice 00:29

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Årjäng

Spel