Klubbikonen: Tänker på Daniel och hans familj

avJacob Larsson

ÖSTERSUND. Under fredagskvällen gjorde Daniel Kindberg sitt första offentliga framträdande sedan han släppts på fri fot.

På plats fanns Bobo Sollander, som varit i Östersunds FK sedan 2006.

– Daniel har varit med och byggt upp något fantastiskt bra, men vår organisation är större än en person, säger Sollander till Sportbladet.

I tisdags anhölls Östersund FK:s ordförande Daniel Kindberg, misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Under tiden i cellen meddelande Kindberg att han tog timeout från uppdraget som ordförande i ÖFK och han dessutom slutade med omedelbar verkan som vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem.

Under torsdagen släpptes sedan Kindberg på fri fot, med motiveringen att han inte ansågs kapabel att röja några bevis – men misstankarna hade enligt kammaråklagare Niklas Jeppsson stärkts.

”Tufft för klubben”

För ÖFK – som mestadels synts i positiv bemärkelse i media de senaste åren – är brottsmisstankarna mot Kindberg något nytt att hantera.

– Det är klart att det har varit tufft för klubben. Men jag tänker mest på Daniel och drevet som har blivit mot honom. Jag känner ju hans familj och det måste ha varit skitsvårt att hantera den här situationen, säger klubbikonen Bobo Sollander till Sportbladet och fortsätter:

– Samtidigt är det som att Daniel har blivit klubbens ansikte utåt, och att media kanske överskattat hans roll litegrann. Vi har en stor och kompetent organisation som har byggt upp en målsättning om att vinna varje match.

Är du orolig över klubbens framtid ifall Daniel Kindberg fälls och lämnar sin position som ordförande för gott?

– Nej, inte alls faktiskt. Vår organisation är större än en person, men Daniel har gjort ett fantastiskt bra jobb med att bygga upp den här föreningen.

Bobo Sollander arbetar för närvarande som spelarcoach i föreningen, men hävdar att spelarna tagit det hela på ett bra sätt.

– Jag har inte haft så mycket arbete kring det här ändå. Vår tränare (Graham Potter) är ju utbildad psykolog så han har skött det mesta och truppen har reagerat på ett lugnt sätt, säger han.

”Svikit mina nära och kära”

Daniel Kindberg själv svarade endast på frågor under presskonferensen och medgav att han är omtumlad efter det som skett de senaste dygnen.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag mår bra eftersom jag har svikit mina nära och kära, klubben och vänner genom att försätta mig i en sådan här situation. Samtidigt har jag haft ett otroligt stöd också från dem, sa Kindberg till en samlad presskår.

Klubbens kanslichef Lasse Landin tycker att det var starkt av Kindberg att göra ett offentligt framträdande så snabbt inpå brottsanklagelserna.
– Jag tycker det var modigt av honom att ställa sig och svara på frågor med tanke på hur dåligt han troligtvis mår, säger Landin.

– Det som känns konstigt med det hela är att klubben blivit anklagad efter allt som varit i media, men det är ju som Daniel sa, det är han och inte klubben som är misstänkt för brott. Det tycker jag har varit väldigt märkligt, fortsätter Landin.

Direkt när presskonferensen var slut smet Daniel Kindberg ut bakvägen utan att svara på några frågor om den pågående brottsutredningen. Dessförinnan hann han meddela att han hans nästa offentliga framträdande kommer att ske i en eventuell rättegång.

ARTIKELN HANDLAR OM