Nintendo utnyttjar ”konfliktmineraler”

Får hård kritik – vägrar ens erkänna problemet

Nintendo är det teknikföretag i världen som bryr sig allra minst om var de får sina komponenter ifrån.

Spelföretagets bottenrankning har noterats av The Enough Project på en lista som visar hur måna företag är att förhindra nyttjandet av konfliktmineraler.

Dessa mineraler uppges vara ett av skälen till att 5,4 miljoner människor omkommit sedan 1998 – bara i Kongo.

Krigsherrar i Kongo har sålt konfliktmineraler i åratal. Mineralerna – tungsten, tenn, tantalum och guld – grävs fram i gruvor av en förslavad lokalbefolkning och säljs sedan vidare till elektronikföretag via ombud. På så sätt kan stridigheterna i landet finansieras och fortsätta. 5,4 miljoner människor uppges ha dött till följd av kriget i Kongo sedan 1998, enligt International Rescue Committee.

Nintendo absolut sämst – igen

På senare år har bland annat organisationen The Enough Project kämpat för att öka kunskapen om konfliktmineraler och även uppmanat teknikföretag att själva spåra och motverka användandet av dessa.

2010 släppte The Enough Project en lista över världens största teknikföretag och hur pass engagerade de var i kampen mot konfliktmineraler. Nu har de uppdaterat den listan – och det visar sig att Nintendo får stå i skamvrån än en gång. Precis som för två år sedan är Nintendo sämst av alla teknikföretag. Deras betyg är noll – att jämföra med Sonys 27, och Apples och Microsofts 38. Gemensamt för de sistnämnda tre företagen är att de ökat sitt engagemang i kampen mot konfliktmineraler sedan den senaste mätningen.

”Vägrar erkänna”

Intel leder ligan med betyget 60, vilket betyder att de följt de riktlinjer som The Enough Project satt upp till 60 procent.

CNN har pratat med The Enough Projects Sasha Lezhnev som menar att Nintendo inte agerat överhuvudtaget.

– Nintendo är, tror jag, det enda företaget som vägrat att ens erkänna det här problemet eller visa att de gör något för att stoppa det. Och detta trots att vi försökt kontakta dem under två års tid.

Nintendo gick i svaromål i ett uttalande till CNN där de frånsäger sig ansvaret och menar att det faller på deras produktionspartners som sköter tillverkningen av spelföretagets produkter. En talesman för Nintendo avböjde att kommentera just konfliktmineraler.

Jonas Högberg