"Ove Tove" petas från Hägglunds stab

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Stockholm. Göran Hägglunds stabschef Henrik Ehrenberg får andra arbetsuppgifter inom regeringskansliet, efter att han erkänt att det var han som stod bakom de anonyma påhoppen på utmanaren Mats Odell och hans anhängare i partiet.

Under signaturen Ove Tove har Ehrenberg varit inne på Facebook och i bloggar och spridit förklenande omdömen.

– Han har som närmaste medarbetare till mig under påhittat namn debatterat i starka ordval, och det är förstås inte acceptabelt, säger Göran Hägglund till TT.

– Genom det sätt han har agerat har han skadat förtroendet för sin person och för möjligheten att utföra sitt arbete.

Henrik Ehrenberg kommer nu att erbjudas andra uppgifter inom regeringskansliet.

– Men rollen som stabschef, att vara en länk mellan partiorganisationen och regeringskansliet, det förutsätter ett väldigt starkt förtroende. Det förtroendet är så allvarligt skadat att han kan inte vara kvar i den rollen.

TT: Hur påverkar en sådan här händelse din trovärdighet?

– Jag har inte varit informerad om det här eller kunnat ta ställning till det, därför faller det naturligtvis på Ehrenberg själv. Jag tror också att jag har agerat tydligt kring det här, säger Hägglund.

– Vi har under de senaste åren inom det politiska livet och i andra sammanhang hört om nätaktiviteter som inte är etiskt acceptabla, och det här är väl ett utryckt för det.

Rykten om att Ehrenberg, som har en nyckelposition i partiet, legat bakom misskreditering av Odell har varit i svang en tid och i dag publicerade Expressen hans erkännande och en ursäkt.

Redan före jul informerades KD-ledaren Göran Hägglund, enligt uppgift till TT.

Ehrenberg hade då förgäves försökt radera inläggen och valt att stänga ner sitt alter ego.

Men i tisdags lade någon ut inläggen på partiets interna diskussionsforum. Partisekreteraren Acko Ankarberg reagerade och uppmanade den ansvarige att träda fram och stå för sina åsikter.

Ehrenberg gick då ut på det interna nätet, bad alla om ursäkt och bedyrade att hans avsikt inte hade varit att misskreditera partimedlemmar.

Tidigare i höstas fanns en anonym blogg där påhoppen i stället riktades mot KD-ledaren Göran Hägglund. Den har också stängts ner men där är avsändaren fortsatt okänd.

TT

Publicerad: