Djurgårdens recept på framgång – gör som Bajen

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

”Många fler egna ungdomar i a-laget”

13 spelare sitter på utgående kontrakt.

Långt ifrån alla är aktuella för en fortsättning i Djurgården.

– På sikt ska vi ha många fler egna ungdomar i a-laget, säger klubbens vd Alf Johansson.

Foto: Markus Johanesson har fått säga hej då till allt för många lagkamrater. Nu hoppas han att klubben jobbar för att kunna behålla sina talanger på längre sikt.

Djurgårdens historiska satsning har varit i gång i tio månader och börjar så smått ta form.

Göran Aral är ansvarig för ungdomselitsatsningen som kostar smått sanslösa 65 miljoner under en femårsperiod.

– Det är det som är så spännande, att pengarna verkligen är öronmärkta för ungdomsfotbollen. Göran har jobbat i sex månader nu med att bygga ihop en organisation och i höst ska arbetet presenteras för styrelsen. Men det är inget snack om målet, på sikt ska vi ha många fler egna ungdomar i a-laget. Historiskt kan ju Djurgården inte skryta med att vara speciellt bra på det, säger Alf Johansson.

Varför är det så viktigt?

– Som jag ser det har svensk fotboll inget annat val. Dels är det ett sätt att tjäna pengar när man säljer spelarna vidare. Men effekten blir ju dubbel, du sparar ju samtidigt väldigt mycket pengar på att inte behöva köpa in spelare på samma sätt.

13 kontrakt går ut

Djurgården sitter i en situation där 13 spelare har kontrakt som går ut inom lite mer än ett år.

– Det bästa vore ju om vi kunde få upp några egna ungdomar redan till dess. Vi har ju redan Philip Hellquist som fått chansen i a-laget och det finns ett antal 92:or och 93:or som spelar i pojklandslaget och trycker på. Men det viktigaste ordet i det här sammanhanget är tålamod. Vi ska inte stressa fram spelare som inte är redo, säger Alf Johansson.

Ändra inställning

Lagkaptenen Markus Johannesson, 33, säger också att satsningen är nödvändig men menar att inställningen måste förändras.

– Vi är i en situation där vi bara säljer och säljer spelare utan att det finns täckning i laget och det är ohållbart. Vi måste börja satsa på våra unga spelare och ge dem chansen, tänka långsiktigt.

– Men det finns problem också, Djurgården är i dag inget bra klimat för unga killar att slå igenom, det finns inget tålamod och det är någonting som vi skapat själva. Förväntningarna är stora, det ska de vara också, men man måste vara realist. Man kan inte ta in 17-årige Philip Hellquist och köpa spelare från ett bottenlag som Örebro och tro att de ska spela som svenska mästare bara för att de drar på sig en Djurgårdströja, det måste få ta tid. Det är samma sak i AIK och Malmö. Jämför det sen med hur Kalmar jobbar, säger Johannesson.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.