Kvinnorna med bäst före datum

Publicerad:
Uppdaterad:
Ronak Moaf är 19 år och student på journalistikprogramet på Södertörns högskola.
Ronak Moaf är 19 år och student på journalistikprogramet på Södertörns högskola.

I Sverige idag är det inte tabubelagt eller på något sätt skrattretande att en kvinna på 40+ bestämmer sig för att gifta sig för första gången. Vi ser det snarare som en framgång, att dagens kvinnor kan välja att satsa på karriären i första hand, och leva sitt egna liv, innan de själva anser att det är dags att settle down med den stora kärleken – här kallas vi den starka självständiga kvinnan.

För mig och Er andra kanske detta inte är något märkvärdigt, men låt oss inte ta detta för givet tjejer! Denna kvinna är allt för sällsynt.

Satt vid middagsbordet och pratade med pappa om släkt och familj, rykten och skvaller.

Vi kom efter ett tag in på hur de kan komma sig att vi har en hel del, välutbildade och framgångsrika kvinnor (yrkesmässigt) i vår släkt, som inte gift sig. Inte för att jag anser giftermål som en nödvändighet, men någon annan slags relation nog inte är relevant i detta samanhang med tanke på hur lagarna i Iran ser ut. Så varför gifter de sig inte? Närhet behöver vi väl alla?

– Det är för man anser att deras tid har passerat, förklarar han. Det är för sent nu.

Sorligt, skrattretande, och jag kan inte låta bli att även känna medlidande! Stackars kvinnor, som alla är uppväxta in i en kultur där man som tjej födds med ett bäst-före datum stämplat rakt upp i pannan som lyder; Antingen anpassar och gifter sig i tid, eller så ”missar” man chansen och går ensamt förlorad?

Jag vill självklart inte starta revolt mot äktenskap/relationer och peppa alla kvinnor att välja karriär först, nej,tvärtom! GIFT ER, SKAFFA POJKVÄN, BLI KÄRA, ja, you name it!

Det berör ingen annan vad man väljer att göra, men det borde väl vara en rättighet för alla kvinnor att ha valet att göra det ena eller det andra? Valet att jag som människa, ska få välja om ja vill gifta mig som 20-åring eller kanske vänta tills jag är 40, om ja vill ha karriär först eller varför inte båda på en och samma gång? För de går väl lika bra?

Så om just DU som läser detta är orolig över att du kanske är för gammal för att gifta dig, eftersom att man i din kultur inte förväntar sig av en kvinna efter en viss ålder att leta efter kärlek. Om det är fallet, låt mig då få vara den som berättar en glädjande nyhet; Man kan aldrig bli för gammal!

Ronak Moaf

Publicerad: