Vändningen: Ändrar resultatet till oavgjort

avPelle Strandman

Från 0–3 till 1–1 i skandalmatchen

1 av 21 | Foto: C MORE

Efter skandalen på Stadsparksvallen i Jönköping fastställdes resultet till 3–0 till Östersund.

Nu ändras beslutet av besvärsnämnden.

Matchens slutresultat blir i stället 1–1.

Det var den 15 augusti som det allsvenska mötet mellan Jönköping och Östersund avbröts i slutskedet då en 17-årig åskådare stormat planen och attackerat bortalagets målvakt Aly Keita.

Matchen återupptogs aldrig och Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd fastslog senare att slutresultatet skulle bli 3–0 till Östersund då åskådaren betraktades som en Jönköpingssupporter.

”Disciplinnämnden konstaterar att angriparen enligt matchdelegatens rapport kom från läktaren på kortsidan som delades mellan gästerna och inbjudna ungdomar från Jönköping. Östersund har som det får förstås i sitt ingivna material gjort gällande att läktaren varit delad i två skilda sektioner med en avspärrad säkerhetszon emellan, samt att angriparen kom från hemmalagets sektion. Bildmaterial från matchen styrker vad Östersund anfört i denna del. Angriparen har således kommit från en sektion för hemmasupportrar för vilka Jönköping som arrangerande lag haft ansvar för. Det innebär att angriparen ska presumeras vara en supporter till Jönköping för vilken klubben är ansvarig”, skrev nämnden i sin dom.

Förväntade sig 1–1 från början

Ett beslut som Östersund efteråt kommenterade så här till Sportbladet:

– Det hade inte förvånat mig om det hade blivit 1-1, 3-0 eller omspel, bara om J-Södra hade tilldelats segern. Resultatet är inte det intressanta för oss, det kvittar. Det viktiga är att vi förstår reglerna och tolkningarna så vi har någonting att förhålla oss till i vårt arbete med säkerheten. När en sådan här sak händer finns det otroligt mycket att lära, sa Östersunds ordförande Daniel Kindberg.

Men nu upphävs beslutet.

Ny slutsats

Svenska Fotbollförbundets besvärsnämnd har i dag kommit fram till en annan slutsats och bestämt att ställningen 1–1 ska stå kvar och bli det definitiva slutresultatet.

I beslutsunderlaget framgår att angriparen inte kan betraktas som en supporter som vare sig Jönköping eller Östersund kan begäras ta ansvar för. Av det skälet, och det faktum att händelsen inträffade så sent i matchen som den 90:e minuten, beslutar besvärsnämnden att fastställa den aktuella målställningen som slutresultat.

Att det inte gick att urskilja 17-åringens lagsympatier ingick också i bedömningen.

Efter matchen framgick det i polisförhör att 17-åringen bor i Södertälje och hade spelat 10 000 kronor på ett visst antal mål. När han insåg att han riskerade att förlora sitt vad beslutade han sig för att rusa in på planen.

Tabellmässigt innebär detta att Jönköping ligger kvar på tolfteplats och har nu 29 poäng.

Östersund tappar samtidigt en placering till elfte plats, passeras av Djurgården och har nu 30 poäng.