Obegripligt att vårt fack säger ja till SD

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören: Journalistförbundet öppnar famnen för dem som mordhotar de egna medlemmarna

Journalistförbundets ledning tycks inte ha någon kunskap om sina medlemmars verklighet, skriver Martin Klepke, politisk redaktör på LO:s tidning Arbetet.
Journalistförbundets ledning tycks inte ha någon kunskap om sina medlemmars verklighet, skriver Martin Klepke, politisk redaktör på LO:s tidning Arbetet.

DEBATT. Många av de mordhot jag och andra journalister tar emot sänds från SD-sympatisörer. Ändå godkänner vårt eget fackförbund, Journalistförbundet, att Sverigedemokrater blir förtroendevalda inom förbundet. Det är absurt att Sveriges journalister ska kunna företrädas av personer som inte står upp för alla människors lika värde och vars sympatisörer dessutom mordhotar yrkesverksamma journalister. Det är även ett brott mot Journalistförbundets egna stadgar.

När jag kom ut till bilen var den uppbruten och vänster framdäck var sönderskuret. Det här var det fjärde intrånget på min tomt. Inget hot per telefon eller mejl den här gången. Men lika obehagligt. Polis kom även denna gång och säkrade spår.

Det här var under en tid för några år sedan då mordhoten via nätet nästan blev vardag.

I en majoritet av dessa händelser var avsändaren uttalad sympatisör med Sverigedemokraterna.

Tyvärr var jag inte ensam. Hoten mot journalister var och är omfattande, och har nu slutligen tagits upp i såväl riksdagen som i regeringsutredningar.

Men som kraftigt lomhörd eller fri från all kontakt med verkligheten svarade Journalistförbundet glatt "ja" på Dagens Nyheters fråga om förbundet låter SD:are bli förtroendevalda.

Den som undertecknat sina mordhot mot mig med "SD för svenskarna!" ska alltså kunna bli min fackliga representant och förhandla om min lön och mina anställningsvillkor.

Detta är fullständigt absurt. Och ett tydligt tecken på att Journalistförbundets ledning inte har någon kunskap om sina medlemmars verklighet, åtminstone inte om dem som verkar i en politisk/kommenterande kontext.

Men även om Journalistförbundets ledning nu struntar i de medlemmar som kommenterar politik och arbetsmarknad ur ett arbetarperspektiv borde orden från SD:s förre presschef Linus Bylund ändå stämma till eftertanke. Bylund twittrade under MP-turerna om Mehmet Kaplan om att "Sveriges navelskådande trångsynta journalistkår... ...är och förblir denna nations fiender".

Det är alltså Journalistförbundets medlemmar han talar om.

Men nej, SD:s representanter hedras i stället med att välkomnas som förtroendevalda inom Journalistförbundet.

Det är som om Polisförbundet skulle rekrytera kriminella till att bli polisernas förtroendevalda.

Under det senaste året har Journalistförbundets egen tidning Journalisten, med några uppmärksammade artiklar och krönikor från islamkritiska nätsajter, fått intern kritik för att gynna det hat som riktas mot förbundets egna medlemmar.

Nu trycker alltså även Journalistförbundet detta hat till sitt bröst.

Tyvärr är detta ett mönster där Journalistförbundet har en sorgesam historik när det gäller grundläggande värderingar. Fram till nyligen fanns inte orden "demokrati" och "alla människors lika värde" ens med i förbundets stadgar.

Som enskild medlem skrev jag en motion till Journalistförbundets kongress 2014 med förslag om att föra in dessa begrepp i förbundets stadgar.

Och visst gick motionen igenom, men uppenbart är Journalistförbundets ledning inte villig att tolka dessa stadgar som annat än gummiparagrafer som de inte behöver bry sig om.

Att öppna famnen för dem som mordhotar de egna medlemmarna är dock oacceptabelt.

Journalistförbundet vinner knappast på om utsatta medlemmar börjar lämna förbundet för att slippa konfronteras med en ideologi som uppmuntrar hat, hot och hån mot journalister.

Martin Klepke

Politisk redaktör

Arbetet

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad: