Missade en straff – fick sitt hem vandaliserat

Fans kastade stenar på Gaelle Enganamouits hus

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Svenskbekantingen Gaelle Enganamouit missade en straff mot Nigeria i Afrikanska mästerskapen.

På grund av det gick fansen till attack mot hennes hem i Kamerun.

– Det är ett skandalöst beteende. Spelarna behöver stöd och uppmuntran, inte skamligt beteende, sa förbundskapten Joseph Ndoko.

Afrikanska mästerskapen för damer har pågått i Ghana sedan den 17 november. Den enda matchen som återstår är finalen mellan Nigeria och Sydafrika den 1 december.

En av semifinalerna, Kamerun och Nigeria, avslutades med stor dramatik och fick tråkigt efterspel.

Matchen slutade 0–0 och gick till straffläggning. Gaelle Enganamouit, som har representerat Eskilstuna United DFF och FC Rosengård i Damallsvenskan fick en avgörande roll. Hon missade en av Kameruns straffspark mot Nigeria. Nigeria vann med 4–2 till slut.

Kastade stenar på hennes hem

Enligt The Sun har Enganamouit fått sitt hem i Yaounde, Kamerun, vandaliserat på grund av straffmissen. Fans uppges bland annat ha kastat stenar på hennes hem.

– Det är ett väldigt opatriotiskt och skandalöst beteende. Det är fotboll vi håller på med och allt kan hända. Matchen kunde ha slutat hur som helst. Jag hoppas att folk kan tänka på de fina stunderna och inse att spelarna kämpar för sitt land, sa förbundskapten Joseph Ndoko inför bronsmatchen.

– Spelarna behöver stöd och uppmuntran, inte skamligt beteende. Vi tar bort spelarnas mobiler så att de inte kan läsa negativa skriverier om dem. Hon kommer att undra om hennes mamma och syskon är okej efter incidenten. Det här är väldigt irriterande och inte rätt sätt att förbereda sig inför nästa match.

Spelade inte mot Mali

Händelsen var ”traumatisk” för laget, enligt spelaren Nchout Njoya Ajara.

Gaelle Enganamouit fanns inte på plan när Kamerun spelade mot Mali i matchen om tredje plats. Kamerun lyckades vinna med 4–2. Den segern innebär att landet är klart för VM i Frankrike 2019.

2015 vann Gaelle Enganamouit skytteligan i damallsvenskan efter att ha gjort 18 mål för Eskilstuna United DFF. Efter det flyttade hon till FC Rosengård men fick sin sejour där förstörd på grund av en knäskada. Sedan flyttade hon till Kina och nu spelar hon för Avaldsnes i Norge.

Foto: Jason Franson / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.