Prinsesstårta i långpanna
1 h
Fraset i första tuggan sötman som sprider sig och så den lätta smörsmaken – få bakverk slår ett nybakat wienerbröd. I dag firar vi wienerbrödets dag med att baka ljuvligheterna så klart. Här är ett riktigt bra recept.
Det sägs att det var en österrikisk bagarlärlings misstag 1840 i Danmark som ligger bakom de populära wienerbröden. Lärlingen hade glömt att knåda in smöret i degen och försökte lösa det genom att kavla in det i flera lager. Till slut hade han vikt och kavlat så mycket att han hade 27 lager framför sig. Efter gräddning var en ny bulle född. Frasigare än andra bullar tack vare alla lager.
I Danmark säger man, förutom wienerbröd, även danish eller danish pastry och i övriga Nordens säger vi wienerbröd. I norra Tyskland kallas wienerbröden Kopenhagener och i övriga Tyskland kallas de Plunder. Men inte ens i Wien kan du beställa ett wienerbröd – där får du be om ett ”Kopenhagener Gebäck”.
En portion räcker till 32 wienerbröd.
1 h
1 h
40 min
1 h 50 min
30 min
20 min
45 min
1 h
1 h 50 min
45 min
25 min
35 min
30 min
25 min
30 min
35 min
20 min
1 h 45 min
10 min
40 min
2 h
1 h
1 h
40 min
1 h 50 min
30 min
20 min
45 min
1 h
1 h 50 min
45 min
25 min
35 min
30 min
25 min
30 min
35 min
20 min
1 h 45 min
10 min
40 min
2 h