Bahta anmäls – yrkar på ett års avstängning

Nya beskedet i utredningen: ”Har en nära dialog”

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Meraf Bahta riskerar avstängning.

Friidrottsstjärnan har anmälts till dopningsnämnden och dopningskommissionen yrkar på ett års avstängning.

Detta indikerar att kommissionen tagit hänsyn till de särskilda omständigheter som Bahta har framfört i sina yttranden”, skriver friidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Beslutet kring Meraf Bahta, 29, har dröjt.

Långdistanslöparen misstänks för brott mot dopningsreglerna och ärendet har legat hos Riksidrottsförbundets dopningskommission som utrett fallet. De skulle fatta beslut om att antingen fria Bahta eller skicka vidare ärendet till dopningsnämnden.

– Det är en utdragen process och det är klart att det är väldigt jobbigt för henne, sa friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint till Sportbladet för en månad sedan.

”Haft nära dialog”

Och nu kommer beskedet:

Dopningskommissionen väljer att anmäla Bahta till dopningsnämnden. I ett pressmeddelande skriver friidrottsförbundet att kommissionen anser att 29-åringen brutit mot reglerna för vistelserapportering vid tre tillfällen under en tolvmånadersperiod och att kommissionen yrkar på ett års avstängning.

Tidigare har det rapporterats om att Bahta riskerar avstängning i upp till två år.

”Detta indikerar att dopningskommissionen tagit hänsyn till de särskilda omständigheter som Bahta har framfört i sina yttranden”, skriver förbundet .

Härnäst ska dopningsnämnden avgöra om Bahta ska straffas eller inte och i så fall hur.

– Ärendet är fortsatt belagt med sekretess men utifrån Merafs tillåtelse har vi nu, nära inpå beskedet, fått möjlighet att informera om anmälan. Styrelsen kommer under den närmaste tiden att analysera dopningskommissionens beslutsskäl. Vi har hela tiden haft en nära dialog med Meraf om situationen och kommer att ha det fortsättningsvis, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på förbundet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM