De kan Sverige få möta i VM: ”Vill att det ska bli klart”

Grupperna till fotbolls-VM nästa sommar ska lottas fram

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

avFrida Fagerlund

FOTBOLL

PARIS. Få verkar tycka att Sverige vore en drömlott i VM-gruppspelet.

Något som Peter Gerhardsson ser som ett kvitto på att de har lyckats bra under året.

– De andra får gärna hoppas att de kan undvika oss, säger förbundskaptenen.

På lördagen kl 18 lottas grupperna till VM-slutspelet i Frankrike.

Förutom att Sverige då får reda på vilka länder man får möta nästa sommar kommer också spelorterna att deklareras.

Sverige ingår i ”pott 2” som även innehåller Brasilien, Holland, Japan, Norge och Spanien. Det är därmed nationer som Peter Gerhardssons lag inte kommer att ställas emot, i alla fall inte i gruppspelet.

– Jag tänker inte speciellt mycket på det där, om jag ska vara fullständigt ärligt, säger Gerhardsson.

– Däremot är jag väldigt intresserad av att det ska bli klart, det ser jag fram emot. Så när alla har snurrat och plockat upp bollarna, då har man något att ta tag i. Scouta motståndarna och så vidare.

”Måste våga vara favoriter”

I ”pott 1” finns länder som USA, Tyskland, England, Kanada och Australien. Det förstnämnda, USA, har ingått i samma grupp som Sverige de fyra senaste VM-turneringarna.

– Det som har varit är inte så intressant för mig, det som hände på VM för fyra år sedan eller på OS för två år sedan, säger Peter Gerhardsson.

– Prestation är en färskvara, och vi är ett nytt gäng i Sverige som jobbar på ett sätt. Det finns säkert andra länder som jobbar helt annorlunda nu jämfört med då. Så för mig spelar det ingen roll.

Att döma av amerikanska sajter och fotbollsskribenter vore Sverige allt annat än en drömlott ur ”pott 2”. Något som Gerhardsson ser som ett kvitto på att hans gäng har gjort det bra under året.

– Jag skulle gärna vilja vara rankad etta, eller vara favoriter, säger förbundskaptenen och utvecklar:

– Jag har en historia i BK Häcken där vi hela tiden sågs som underdogs, men jag tycker det är viktigt att våga vara favorit och lära sig hantera det. Det gör inte att du automatiskt vinner matcher men på något sätt blir det ett bevis på att du har gjort det bra. Så de andra får gärna hoppas att de kan undvika oss.

Kan möta Dennerby

Det mest uppseendeväckande i ”pott 4”, för svensk del, är förmodligen Nigeria. Laget tränas nämligen av den förre svenska förbundskaptenen Thomas Dennerby.

Gerhardssons och Dennerbys vägar har däremot inte korsats under deras respektive tränarkarriärer.

– Så jag kan inte påstå att jag vet speciellt mycket om Nigeria, säger Peter Gerhardsson.

Däremot passar han på att hylla de som kommer få det svenska landslaget att anlända väl förberedda i Frankrike nästa sommar.

– Under alla mina år som tränare har jag aldrig varit med om att jobba med ett så noggrant analytiskt team, med Anders Eriksson som head coach, säger Peter Gerhardsson.

– Han gör ett fantastiskt arbete, ett riktigt proffs. Vi får all information som vi behöver och sedan är det bara att mala ner det till spelarna.

Analytikern Eriksson lär sitta bänkad i soffan framför lottningen under lördagskvällen.

– Så det skulle inte förvåna mig om han har sett våra motståndare redan innan måndag kväll, säger Peter Gerhardsson och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM