Sjukhusdel slogs ut av svininfluensa

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Svininfluensan går nu in i sin värsta fas.

Minst tre personer har dött i Sverige. Fyra har dött i Finland.

Där vill myndigheterna att alla vaccinerar sig.

Drygt 500 svenskar har hittills i vinter diagnostiserats med svininfluensa. Minst tre personer har dött i Sverige.

– Det är bara toppen av isberget. De flesta testas inte, så vi vet inte hur många som drabbats, säger Hélène Englund, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

I Finland har fyra personer dött i sviterna av svininfluensan, uppger TT. Fjorton har fått intensivvård, skriver Hufvudstadsbladet.

Rädda för narkolepsi

Nu uppmanar de finska myndigheterna alla, särskilt riskgrupperna, att vaccinera sig.

Kulmen på vinterns utbrott väntas senare i februari.

– Det är inte för sent att vaccinera sig, men det är hög tid, säger Hélène Englund på Folkhälsomyndigheten.

Svenska Socialstyrelsen rekommenderar vaccin till alla över 65, personer i riskgrupper samt gravida i 16:e graviditetsveckan och framåt.

– Många har blivit rädda för att vaccinera sig mot influensa efter rapporterna om narkolepsi bland barn. Men det vaccin som används nu är inte samma som gavs under pandemin. Det har ingen koppling till narkolepsi, säger Hélène Englund.

Hel avdelning stängdes

Norra Sverige är värst drabbat, sett till antalet invånare. I helgen fick medicinavdelning 63 vid Sunderby sjukhus i Luleå stängas. Sex patienter var smittade av svininfluensa. Två fördes till Karolinska Universitetssjukhuset för vård. Tio personer ur personalen blev också sjuka.

Totalt fem personer, sjuka i svininfluensa, har vårdats med konstgjord lunga på Karolinska i vinter.

– Nu när personal börjar komma tillbaka från sina sjukskrivningar ser vi till att de som redan varit sjuka får vårda de patienter som har svininfluensa - för att undvika ytterligare smittspridning, säger Carola Nyström Modig, enhetschef vid avdelning 63 på Sunderby sjukhus.

Publicerad: