Hundar kan lukta sig till cancer

Publicerad:
Uppdaterad:

Cancer

Upptäcker partiklar i utandningsluften

Spårhundar har vi hört talas om.

Knarkhundar och ledarhundar likaså.

Men cancerhundar?

Jodå – enligt tidningen New Scientist kan hundar till och med vara bättre på att upptäcka cancer än vad traditionella undersökningar är.

Bra luktsinne I testerna användes bland annat tre labrador retrievers.
Bra luktsinne I testerna användes bland annat tre labrador retrievers.

Tidigare studier har framgångsrikt visat att hundar kan avgöra om en person har cancer i urinblåsan genom att lukta på urinen. Nu finns det gott hopp om att hundar även ska kunna användas för att upptäcka lungcancer och bröstcancer – förhoppningsvis i ett tidigare skede än vad vanliga undersökningar klarar av.

Cancerpatienter har nämligen spår av kemikalier i utandningsluften, skriver New Scientist. Det har ett forskarlag i San Anselmo, Kalifornien, tagit fasta på och satt fem hundar, tre labrador retrievers och två portugisiska vattenhundar, i träning. Efter flera veckors övning utsattes hundarna för ett test och fick lukta på utandningsprov från 169 människor, varav 55 hade konstaterad lungcancer, 31 hade bröstcancer och 83 var helt friska.

Mycket liten felmarginal

Trots att testerna var dubbelblinda, det vill säga att varken hundar eller hundförare visste vilka prov som innehöll vad, lyckades hundarna identifiera 99 procent av lungcancerpatienterna och 88 procent av bröstcancerpatienterna. Felmarginalen var liten - bland de friska proverna markerade hundarna bara för lungcancer i 1 procent av fallen och för bröstcancer i 2 procent av fallen.

James C Walker, chef för ett känselforskningsinstitut vid Florida State University, säger enligt New Scientist att resultaten är övertygande. Nästa steg är att ta reda på om det verkligen är själva cancern som hundarna kan lukta sig till, eller om det de känner främst är ett allmänt sjukdomstillstånd, uppger tidningen.

Läs mer:

Annica Lundbäck

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN