Allbäck: Ge Tobias Linderoth guldbollen

Publicerad:
Uppdaterad:

Zlatan är storfavorit - men flera i landslaget tror på outsider-skräll

ALDRIG DÅLIG Tobias Linderoth får alltid goda omdömen, men gör aldrig succé. Många tycker nu att han är värd att få guldbollen. Själv säger han: "Det blir Zlatan. Varför mitt namn nämns i de här sammanhangen kan jag inte svara på, men det är roligt att vara uppskattad."
Foto: BILDBYRÅN
ALDRIG DÅLIG Tobias Linderoth får alltid goda omdömen, men gör aldrig succé. Många tycker nu att han är värd att få guldbollen. Själv säger han: "Det blir Zlatan. Varför mitt namn nämns i de här sammanhangen kan jag inte svara på, men det är roligt att vara uppskattad."

Seoul

På måndag delas årets Guldbollen ut.

Zlatan Ibrahimovic är storfavorit bland spelbolag och fotbollsfans.

- Men jag tycker att Tobias Linderoth ska få den, säger Marcus Allbäck.

Guldbollen är priset till årets bästa, manliga, svenska fotbollsspelare. I fjol vann Henrik Larsson, i år är det upplagt för Zlatan Ibrahimovic. Avgörande insatser i landslaget samt ligaguldet med klubblaget Juventus motiverar varför Zlatan ligger bra till.

Men alla håller inte med. Landslagsanfallaren Marcus Allbäck lanserar i stället Tobias Linderoth till det prestigefyllda priset.

- "Tobbe" har varit fantastisk i varje landskamp i år. Dessutom FC Köpenhamns bästa och absolut viktigaste spelare, säger Allbäck.

Det är ovanligt att defensiva mittfältare får Guldbollen?

- Just därför jag tycker att "Tobbe" ska ha den. Vi ska uppskatta den typen av spelare också.

De flesta gissar på Zlatan?

- Klart att Zlatan är en stark kandidat. Spelare som syns mycket på och utanför planen brukar ju få Guldbollen. Zlatan syns väl lite mer i media än vad "Tobbe" gör, säger Marcus Allbäck med ett skratt.

Trivs i rollen

Tobias Linderoth är en av landslagets mest anonyma nyckelspelare. Han spelar från start varje match men får sällan de stora rubrikerna. Och det är en roll Tobias trivs med, menar Allbäck.

- Frågar du "Tobbe" vet jag inte ens om han vill ha Guldbollen (skratt). Skulle han sätta betyg på sig själv skulle han sätta trea i varje match. Men han är fruktansvärt värdefull för oss.

Mycket riktigt är Linderoth förvånad att han nämns som en tänkbar kandidat.

- Varför mitt namn nämns i de här sammanhangen kan jag inte svara på, men det är bara roligt att vara uppskattad, säger han.

"Hans status ökar"

Förbundskapten Roland Andersson:

- "Tobbe" har tagit enorma steg senaste åren. Hans status ökar hela tiden. Ofta tar det tid för den typen av spelare att få ett riktigt erkännande. Tobias har utvecklat sitt positionsspel och sitt passningsspel, det är inte många bollar han slår bort under en match. Det är en bra kandidat till Guldbollen.

Vem bör få Guldbollen?

Robert Laul

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN