Arsenal-svensken gör succé – hyllas

Fansen i extas: ”Vill se i A-laget”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:
Nikolaj Möller
Foto: BILDBYRÅN
Nikolaj Möller

FOTBOLL

Han lämnade Malmö FF i höstas.

Nu gör Nikolaj Möller, 18, stor succé i Arsenals ungdomslag och hajpas enormt av fansen.

– Alla inom klubben vill att han ska lyckas, säger The Athletic-journalisten Art de Roché till Sportbladet.

Samma dag som det internationella transferfönstret stängde den 5 oktober kunde Sportbladet avslöja att MFF förlorade en av sina största anfallstalanger – 18-årige Nikolaj Duus Möller.

Engelska storklubben Arsenal köpte loss honom för drygt 5 miljoner kronor och gav honom ett fyraårskontrakt med option på ytterligare ett år.

Det var ett tydligt tecken på att ”Gunners” trodde på den svenske supertalangen.

Nu börjar vi förstå varför.

”Bättre än Lacazette”

Under de senaste veckorna har Möller tagit Premier Leagues reservlagsliga med storm. Han har gjort tre mål och en assist på fem matcher och stått för prestationer som fått fansen att hamna i extas.

”Den här killen är något utöver det vanliga”, ”Bättre än (Alexandre) Lazacette!” och ”Ge honom chansen i A-laget”, lyder ett axplock av reaktionerna på sociala medier, enligt The Boot Room.

Möller har spelat både som högerytter och central anfallare och har blivit något av en favorit hos tränaren Steve Bould, uppger The Athletics ansedda Arsenal-expert Art de Roché för Sportbladet.

– Alla inom Arsenal-familjen har en stor önskan om att Nikolaj ska lyckas i den här klubben. Fansen är väldigt spända på att se honom i U23-laget eftersom han har andra typer av egenskaper än anfallare som Arsenal normalt sett värvar. Personerna inom klubben har visat stort förtroende för honom hittills; i stället för att spela antingen honom eller Folarin Balogun som ensam anfallare har Steve Bould valt att starta med båda två som ett anfallspar. Han litar på dem båda när det kommer till kombinationsspel i och runt boxen samt att förvalta målchanserna de själva skapar, säger de Roché.

Kallas ”nye Ibra”

Han tror dock att A-lagsdebuten får vänta.

– Möller har imponerat under den korta tid han varit här, men jag tror vi får vänta innan han ges chansen i A-laget. Han har tränat med dem, men Balogun ligger fortsatt före i hackordningen och har imponerat i Europa League, där han gjorde mål mot Molde. Han (Balogun) knackar på dörren till A-laget. Utöver detta var Tyreece John-Jules, som just nu är utlånad till Doncaster Rovers, extremt nära att få chansen i Artetas A-lag i slutet av förra säsongen, så han är en annan anfallare Möller konkurrerar med. Men med det sagt, om Möller fortsätter imponera i U23-laget kommer det förstås förbättra hans chanser.

Tv-kommentatorerna kallar honom för ”The New Ibra”. Är det en rättvis jämförelse?

– Jag tror att det smeknamnet myntades under hans tid i Bologna, så jag skulle inte säga att det är de engelska kommentatorerna som gett upphov till det. Baserat på det jag har sett så kan jag förstå varför parallellerna dras, men personligen vill jag inte ge honom den stämpeln. Han är över 190 centimeter lång, 18 år gammal och väldigt intelligent ute på planen. Han försöker alltid sätta sina lagkamrater i bra lägen, om de så är via en mjuk passning eller en läcker skarvning som den klack-assist han gjorde till Catalin Cirjan mot Blackburn Rovers häromveckan. Samtidigt har han också förmågan att själv avsluta inne i boxen. Han är tekniskt begåvad och har bra längd, men jag vill nog inte gå så långt som att kalla honom ”nye Ibra”, säger Art de Roché.

Foto: GETTY
Nikolaj Möller.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.