Hanna Öbergs revansch: VM-silver i distans

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

POKLJUKA/STOCKHOLM. VM hade varit en besvikelse för Hanna Öberg.

Men på favoritdistansen stämde det mesta och svenskan vann VM-silver.

– Det känns så skönt att jag är tillbaka, säger hon.

”Jag kände inte igen kroppen”.

Så sa Hanna Öberg efter 13:e-platsen i söndagens jaktstart i skidskytte-VM. Inte nog med att hon sköt skakigt – det gick också för långsamt i spåren för att hota om en tätplacering.

Tur då att 25-åringen hade sin favoritdistans kvar. 2018 vann Öberg OS-guld i distans och året efter blev hon världsmästare och Europamästare i samma disciplin.

År 2021 gick det snudd på lika bra.

”Hon är drottningen”

Efter att ha kört fort och sänkt 19 av 20 prickar tappade skyttetränaren Jean-Marc Chabloz fattningen och drämde den tavla han använder för att visa träffbilden i marken.

– Pang! Hon är så jäkla bra.

När alla åkare var i mål stod tjeckiskan Marketa Davidova som segrare. Men Hanna Öberg, hon som nyss tvivlat, tog karriärens första individuella VM-silver.

– Hon är drottningen, det är så magiskt bra gjort, säger Chabloz.

Du var väldigt känslosam efter Ponsiluoma, hur var det i dag?

– Det var tårar här också. Jag träffade Hanna nu som sa att jag får sluta gråta, och så började hon också gråta. Jag gav henne en kram här nu, skit samma faktiskt.

Vad Öberg lärt sig om den senaste tiden?

– Att man inte får ge upp så himla lätt. Det gäller att fortsätta tro på det – och det har jag gjort. Klart att jag har varit besviken efter tävlingarna efter sprinten och jaktstarten, men jag har kunnat lägga det bakom mig. I dag fick jag lön för det, säger hon.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE