Deppigt drama om demens och elak svårälskad senior

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Sverrir Gudnason som unge Willis,
Foto: Nordisk film
Sverrir Gudnason som unge Willis,

FILM

Falling
Regi Viggo Mortensen, med Viggo Mortensen, Sverrir Gudnason, Lance Henriksen, Hannah Gross, Terry Chen, Laura Linney.

DRAMA Senioren Willis (Lance Henriksen) har svårt att klara sig själv på bondgården. Minnet kommer och går, demensen drabbar allt svårare. Hans vuxne son John (Viggo Mortensen) hämtar fadern och flyger med honom till Kalifornien på andra sidan USA. Fadern har bett om hjälp, men glömt det. Han är arg. Han är otrevlig mot alla, inte minst mot sin son.
John är homosexuell och lever med sin man och deras dotter. Den ständigt ursinnige Willis förolämpar sonen och dennes familj med frågor och elakheter. Och förlorar sig i minnen.
Den Willis vi då möter är ung och först lyckligt gift och spelas av Sverrir Gudnason. ”Falling” visar händelser från Johns barndom, där han fiskar och jagar med sin far. Får en lillasyster. Pappa Willis förvandlas till en allt mer bitter, misstänksam och svartsjuk man. Skrämmer fru och barn.

Johns uppväxt växlar med nutid. Viggo Mortensen, manus och regi, tar inga lätta vägar kring förklaringar eller förståelse. Willis är tålamodsprövande att umgås med, även för oss som tittar. En obehaglig svårälskad tyrann. Sverrir Gudnason och Viggo Mortensen sticker ut i ett deprimerande drama om en man som förstör för sig själv och andra men ser sig själv som ett offer.

Foto: Nordisk film
Viggo Mortensen har skrivit, regisserat och spelar John.
Publicerad: