”Idol”-Ella berättar om svåra depressionen

”Sängliggande, tappade hår, fick näringsbrist” – nu hoppas hon kunna inspirera andra unga att våga prata om psykisk ohälsa

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
Ella Hedström tycker att det är viktigt att prata om depressionen.
Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Ella Hedström tycker att det är viktigt att prata om depressionen.

Hon var sängliggande i fyra månader och tappade håret.

Nu vill ”Idol”-Ella Hedström berätta om sin svåra depression – för att få andra unga att våga berätta hur de mår och be om hjälp.

– För mig är det jätteviktigt att prata om det, att vara öppen och inte skämmas, säger hon.

Ella Hedström, 22, är jublande glad över att att ha fått ett av juryns wildcards och därefter röstats vidare av tv-tittarna till fredagsfinalerna i ”Idol”.

– Jag hoppas att de tycker att jag är äkta och genuin. Att ingen nånsin känner en obekväm känsla kring mig, säger hon.

Men för två år sedan var Ella Hedström djupt inne i en svår depression. Genom att berätta öppet om sin svåra period hoppas hon nu kunna bli en förebild för unga och förmå andra som mår dåligt att våga söka hjälp.

– Jag vet faktiskt inte varför jag började må dåligt. Jag hade jobbat väldigt hårt och gick väl in i väggen. Flyttade till Spanien ett halvår för att lära mig spanska och sen när jag kom hem igen gick jag längre och längre ner i mig själv så till slut gick det inte att göra något åt det. Då behövde jag hjälp, säger hon.

Foto: TV4
Ella Hedström i ”Idol”.

”Jag åt ingenting”

Ella beskriver sig som sängliggande i fyra månader.

– Jag var deprimerad längre, men då var det riktigt illa. Jag låg ner i fyra månader i princip, gick inte ut mer än en gång i veckan. Jag tappade håret, det skavdes av för att jag låg ner, Jag fick näringsbrist också som gjorde att jag tappade hår. Jag åt ingenting, gick ner 15 kilo och var undernärd.

Tack vare att hennes familj förstod hur dåligt hon mådde lyckades hon få hjälp.

– Om någon där ute är deprimerad så är et viktigt att de tar hjälp av dem de älskar och de som är omkring en. Det är viktigt att de fröstår att de bryr sig mycket mer än man tror. Jag hade jättetur med min familj, jag vände mig till min mamma och hon tog hand om mig och hjälpte mig på alla sätt.

Ella har gått hos psykolog och fått kbt-behandling.

– För mig är det jätteviktigt att prata om det, att vara öppen och inte skämmas. Vi sätter standarden för alla som är yngre, då tycker jag att det är viktigt att påminna om att om man mår dåligt så sträck ut handen och be om hjälp, folk vill hjälpa en mycket mer än man tror.

Tar hjälp av ”Idol”-kollegorna

Nu säger Ella Hedtröm att hon har redskapen för att kunna hantera jobbiga perioder och kan stävja känslostormar som hon märker är på väg. I ”Idol” tar hon också hjälp av de andra deltagarna genom att hela tiden vara öppen med hur hon känner och tänker.

– Igår (läs: måndag) mådde jag lite sämre och tänkte på att jag gjort dåligt ifrån mig. Då gick jag in till Maya (Arctaedius, reds anm) och vi pratade om det. Det känns jätteskönt att kunna ha en öppen dialog. Det känns som att vi alla har inställningen att vi ska prata med varandra om vi mår dåligt. Inte bara kramar och kallprat men verkligen prata om det, säger hon.

– Vi peppar varandra och jag tror att alla känner sig välkomna med sina känslor. Man blir inte förminskad, säger Ella Hedström om sina ”Idol”-kollegor.

”Idol” sänds fredagar 20.00 på TV4.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN