C och L får igenom sänkt avgift på ungas jobb

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Centerpartiets ledare Annie Lööf. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Centerpartiets ledare Annie Lööf. Arkivbild.

Arbetsgivaravgiften för unga, även de som redan har ett jobb, sänks nästa år. Men åtgärden är tillfällig och tas bort 2023.

Åtgärden har tidigare kritiserats av såväl statsministern som forskare.

De som träffas av de sänkta arbetsgivaravgifterna är i åldrarna 19 till 23 år och förslaget är tänkt att gälla från 1 april nästa år till samma datum 2023. Det gäller även dem som redan har jobb.

Kostnaden är nio miljarder kronor räknat på årsbasis.

– Det är en av de största posterna i budgeten, säger Centerledaren Annie Lööf till TT om det som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Förslaget finns med i regeringens och samarbetspartierna Centern och Liberalernas framförhandlade budget för 2021 som läggs fram nästa vecka. Det är C och L som har drivit sänkningen.

Hjälpa i kris

Annie Lööf säger att sänkningen, som motsvarar en tredjedel av de arbetsgivaravgifter som en företagare betalar för anställd, ska hjälpa branscher som har det svårt i viruskrisen. Den ska också göra det lättare för unga utan jobb att få ett eftersom det blir billigare att anställa en ung person.

Men sänkningen är generell och kommer alla arbetsgivare med anställda under 23 år till del.

– Vi valde en modell som vi kunde genomföra snabbt och enkelt, utan utredning, säger Annie Lööf.

– Vi behöver ha en jobboffensiv kommande år för att ge ekonomin en rivstart, tillägger hon.

Dyr åtgärd

Förslaget gäller alla unga i åldrarna 19 till 23 år, inte bara de som saknar jobb – något bland annat ekonomiprofessor Lars Calmfors slagit ner på eftersom stödpengar går till dem som hade fått jobb ändå.

"Sänkta arbetsgivaravgifter för alla unga är en förhållandevis dyr åtgärd", skrev Calmfors i ett mejl till TT.

Mer effektivt vore att satsa mer frikostigt på dem som står längre ifrån arbetsmarknaden, enligt Calmfors.

Å andra sidan blir det nu en tillfällig sänkning, inte en permanent.

Socialdemokraterna har länge varit kritisk till åtgärden. Miljardsvindleri, kallade statsminister Stefan Löfven förslaget i ett förstamajtal 2015, varvid han också avskaffade rabatten när hans regering kom till makten.

De utredningar som har gjorts har visat på lite olika resultat, med en styckekostnad per jobb på mellan en halv miljon och uppemot 1,6 miljoner kronor.

– Ja, det kostar. Men det kostar också att en ung människa ska möta vuxenlivet arbetslös, säger Centerledaren.

Antalet jobb det gav har uppskattats till, i en utvärdering 6 000–10 000 jobb, i en annan uppemot 18 000. Ytterligare en studie talar om att sysselsättningen bland unga ökade i områden med högre arbetslöshet men att effekterna ändå inte var stora. Den studien konstaterade att en effekt var att företagen fick en kapitalinjektion som var positiv.

Publicerad: