Ljunggren blev sexa trots pollenchocken

Av: Johanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensken avancerar
i enduro-VM

Joakim Ljunggren fick kämpa hårt i Italien, en allergimedicin gjorde honom seg och trög i reaktionerna.
Foto: Jonty Edmunds, KTM Images
Joakim Ljunggren fick kämpa hårt i Italien, en allergimedicin gjorde honom seg och trög i reaktionerna.

Motståndet i E2-klassen är stenhårt, men vid den tredje deltävlingen i Lovere, Italien var det inte de andra förarna som var Joakim Ljunggrens hårdaste motståndare.

Det var allergimedicinen.

Husabergsföraren Joakim Ljunggren har gräsallergi och vid den tredje deltävlingen i Italien fick han sig en rejäl pollenchock under tävlingen.

– Det var jättejobbigt, jag hörde flera förare som inte är allergiska som också hade stora problem. Ändå hade jag försökt förbereda mig med att ta medicin, säger Ljunggren till Sportbladet.

Seg i skallen

Det gick så långt att svensken fick extra medicin av tävlingsläkaren, men det blev ingen succé.

– Jag blev seg i skallen av medicinen och sen i reaktionerna. På ett prov körde jag på en rot och hann inte ens reagera, jag bara small rakt in i ett träd och slog axeln. Jag var inte alls lika skärpt som vanligt, berättar han.

Ljunggren som är långt i från någon kraschkung, vurpade flera gånger och kunde till sist köra i mål som sjua. Han var bara sex sekunder från femteplatsen och under normala omständigheter hade han tveklöst legat bättre i resultatlistan. På söndagen valde Ljunggren att inte ta medicinen han fått av tävlingsläkaren.

– Det var bara att försöka stå ut med att jag nös hela tiden, det var i alla fall bättre att inte vara trög i huvudet.

Kraftig krasch

Körningen stämde mycket bättre och svensken låg och tampades bland de tre fyra främsta. Men i ivern att dra i från i sekundstriden laddade han lite för hårt på ett prov.

– Jag fick en highsider och gjorde en riktig fullfartskrasch, jag slog i huvudet och blev lite vimsig efteråt och styret och frambromsen gick sönder. Jag tappade säkert en minut på det, säger Ljunggren som rasade ner till elfte plats efter smällen.

Men han bytte styre och börajde sedan jakten på täten. Glädjande nog så körde han fortare än Thomas Oldrati och Pierre-Alexandre Renet och till slut kom han i mål som sexa.

– Det var inte det resultat jag ville ha, men jag kände att jag hade farten för att nå pallen. Jag var 49 sekunder i från att vara trea och hade jag inte kraschat hade det ju gått. Förra året hade jag mer flyt, men i år har det varit lite mycket stolpe ut. Jag visste att det skulle vara tufft i klassen men det är bara att kämpa på, säger Joakim Ljunggren.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN