Skrev bok om kungen - fick sparken från P3

Av: Britt Peruzzi, Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:
OS I ATLANTA Den nya boken skriver bland annat om kungafamiljens besök i Atlanta 1996. En källa hävdar i boken, enligt DN, att kungen, klädd i grå kostym, besökte en klubb av tvivelaktig karaktär under resan. Hovet har under flera år förnekat det hela.
Foto: Lasse Allard
OS I ATLANTA Den nya boken skriver bland annat om kungafamiljens besök i Atlanta 1996. En källa hävdar i boken, enligt DN, att kungen, klädd i grå kostym, besökte en klubb av tvivelaktig karaktär under resan. Hovet har under flera år förnekat det hela.

Boken ”Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken” är inte ens släppt i butik än.

Men den får redan konsekvenser.

En av de tre författarna har fått sparken från sitt jobb på Sveriges Radio på grund av sin medverkan, skriver Dagens Nyheter.

Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio
Tove Meyer.

Den hemliga boken om Carl XVI Gustaf släpps på torsdag.

Bokens författare är Tove Meyer, Deanne Rauscher och Thomas Sjöberg. Den förstnämnda av dem arbetar till vardags på Sveriges Radio P3 som researcher och för henne har bokskrivandet fått oanade konsekvenser.

”Dubbla roller”

– Jag blev inkallad till min chef i fredags. Han berättade att min projektanställning i radions P3, som var tänkt att pågå fram till sommaren, är avslutad med omedelbar verkan. Jag får lön fram till årsskiftet, men får inte längre arbeta redaktionellt. Anledningen är min medverkan i boken om kungen och att det nyhetsvärde som detta har inte gick att förena med mitt jobb som researcher. Företaget kan inte acceptera att jag har dubbla roller, säger Tove Meyer till Dagens Nyheter.

”Förvånad och överraskad”

Kristoffer Lind är förlagschef på Lind & Co som kommer att ge ut boken.

– Vi är överraskade och förvånade men vi känner inte till några detaljer, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet har även försökt få tag på Tove Meyer men förlagschefen berättar att hon är ”nedringd” och att hon stängt av sin mobiltelefon.

Två delar

Boken ”Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken” är uppdelad i två delar. Den ena handlar om tiden fram till 27 års ålder, då Carl XVI Gustaf blev kung av Sverige och den andra delen fokuserar på livet efter.

DN skriver att två händelser som nämns i boken är särskilt kontroversiella. De handlar om två påstådda kungabesök på nattklubbar med dåligt rykte, ett i OS-staden Atlanta i USA 1996 och ett på en klubb i Bratislava i Slovakien i början av 2008.

Båda de påstådda besöken omgärdas dock av flera frågetecken, då till exempel en vakt i dörren på klubben i Bratislava påstår sig känna igen kungen medan en chef på klubben senare säger att vakten inte ens jobbat där under tiden för besöket.

Vännerna håller tyst

Bland de av kungens vänner som förväntas vara omnämnda i boken ses boksläppet i morgon som oönskad publicitet. Flera av dem vill inte ens kommentera att boken skrivits.

Anders Lettström, 62, tillhör kungens absolut närmaste vänkrets. Han befinner sig idag i Italien och vill avvakta med kommentarer.

– Så fort jag läst den ska jag kommentera den.

Aje Philipson, arvtagare till Mercedes Benz-profilerna Gunnar och Märtha Philipson, är en annan god vän som ofta syns i festsammanhang med kungen.

– Jag har ingenting att kommentera innan jag läst boken.

Den tredje ständiga partyvännen är "Noppe" Lewenhaupt, 63, som bland annat driver en eftertraktad privatklubb under sitt eget smeknamn. Även han vill vänta med att uttala sig tills han fått läsa boken där kungens vänkrets och dess förehavanden presenteras.

– Jag måste få en chans att läsa boken innan jag kan säga bu eller bä, säger han.

Publicerad: