ÅSIKT

Lokal valrörelse kan dra väljare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skinnskatteberg. Runes sport har ett komplett utbud för fiske.

Hundratals rullar för spinnfiske, burar att fånga kräftor i och beten i alla tänkbara former och färger.

Ett eldorado för sportfiskaren.

Däremot saknas den trendkänsla jag brukar uppleva i huvudstadens sport­affärer. Kanske är Skinnskatteberg med sina 2?257 hushåll fel plats för streetmode?

Utanför Konsum hittar jag valrörelsen. Folkpartisterna Vanja Leneklint och Jan Lejon delar ut broschyrer under den borgerliga alliansens brandgula logga.

– Vi försöker stå här, och utanför ICA, fredagar och lördagar, säger Leneklint.

Mest handlar det om lokala frågor, som skolorna och äldrevården.

Hon berättar att de fyra borgerliga partierna bedriver valrörelsen tillsammans. Det gjorde man också för fyra år sedan, och tillsammans med det lokala partiet Skinnskattebergsdemokraterna lyckades de borgerliga ta makten i denna traditionellt så socialdemokratiska trakt.

I kommunalvalet gick det största partiet från egen majoritet till knappt 39 procent av rösterna. Ändå sitter nu socialdemokraten Lars Andersson på kommunalrådsstolen. Det borgerliga samarbetet med det lokala partiet föll samman, och efter många turer tog socialdemokraterna över.

Allt ser ut att vara tillbaka vid det gamla. Och ändå inte.

– Gamla motsättningar i partiet finns inte kvar, det är en glädje i arbetet, säger Andersson när vi träffas på kommunkontoret.

Om det funnits en självtillräcklighet är den borta. Hur valet än går fortsätter samarbetet med Vänsterpartiet, och om Miljöpartiet kommer in i kommunfullmäktige räknar Andersson med samverkan. Också han pratar om lokal politik. Om grundskolan, och om bostads­politik. Eller mer precist, han talar om två hyresfastigheter som socialdemokraterna vill att kommunen ska köpa.

Husen har hiss. I ett samhälle där en allt större del av befolkningen är gammal är det viktigt.

– På en plats som Skinnskatteberg är det så att om vi gör en bra lokal val­rörelse drar vi med väljare till riksdagsvalet, och vice versa, säger Andersson.

I dag kommer bygdens egen son, den tidigare ministern Sven Erik Österberg hem för att vara med på valupptakt. Frågan är om det är han som drar med sig sina lokala partivänner, eller om det blir tvärtom.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM