Gruvarbetarnas hopp gick sönder i natt

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Robot i gruvan letade
efter försvunna män

24 av de 29 instängda gruvarbetarna.
Foto: Scanpix
24 av de 29 instängda gruvarbetarna.

En robot skulle hitta de 29 instängda gruvarbetarna i Nya Zeeland.

Men roboten gick sönder – och hoppet minskar för att hitta dem vid liv.

– Familjerna är extremt frustrerade, säger polischefen Gary Knowles.

Foto: TIM WIMBORNE/REUTERS
Anhöriga till de instängda männen.

Sedan i fredags har 29 stycken gruvarbetare suttit instängda i kolgruvan Peak River nära Greymouth på Nya Zeeland. En gasexplosion inträffade i gruvan och sedan dess har ingen hört av männen som är mellan 17 och 62 år gamla.

Robot gick sönder

En robot skickades ner i gruvan på tisdagsmorgonen lokal tid i hopp om att söka rätt på livstecken från männen. Men bara två timmar – och 500 meter – senare gick roboten sönder och blev obrukbar. Enligt polisen på Nya Zeeland är det en besvikelse för alla som är inblandade i räddningsaktionen.

– Jag har träffat familjerna nu på morgonen som jag har gjort och fortsättningsvis kommer att göra varje dag. De är under enormt stressade och extremt frustrerade. Jag kan förstå den frustrationen men de förstår att vi har ett jobb att göra, säger polischefen Gary Knowles i ett pressmeddelande.

Under natten till tisdag fortsatte man att försöka borra ner genom gruvan och hade vid 10-tiden på tisdagen nått 142 meter ner. Ytterligare 20 meter genom hård sten beräknade man borra ignom efter fem timmar till.

Hoppet minskar

Men som dagarna går minskar hoppet över att hitta männen vid liv. Färskvatten ska dock finnas nere i gruvan, medan männen förmodligen bara har en varsin dagsranson av mat.

– Det fortsätter vara en väldigt allvarlig situation och ju längre tid som går minskar hoppet. Vi måste fortsätta vara optimistiska, men jag är också realist och är beredd på flera olika eventualiteter, säger Gary Knowles.

Flera nationaliteter

Totalt arbetar 65 gruvräddningsexperter på området för att rädda de 29 arbetarna.

De flesta av gruvarbetarna är från Nya Zeeland, men några är även från Australien, Skottland och Sydafrika.

Publicerad: