"Det är perfekt att cykla till Skagen"

RESA

Danmark är inte billigt  men så här kommer du undan med minsta möjliga reskassa

1 av 3 | Foto: Hanna teleman
Makarna Kurt och Inge Jensen i Aalborg hyr ut rum till förbipasserande. "Det är kul eftersom vi träffar så många olika människor"

Bo hemma hos danskar, trampa runt på cykel och handla maten där den är billigast.

Vi visar hur du tar dig runt i Danmark med minsta möjliga semesterkassa.

När jag vrider om nyckeln hos familjen Jensen känns det lite märkligt. Vi öppnar dörren och går rakt in i ett danskt hem i ett av Ålborgs villaområden.

Kurt och Inge Jensen frågar hur resan gått och tipsar om bra restauranger i stan. Paret har bedrivit bed & breakfast i fem år.

- Det är kul eftersom vi träffar så många olika människor, både från Danmark och andra länder, säger Inge Jensen som är skolsekreterare till vardags.

Där kan vi sova gott och äta en stor frukost för 185 danska kronor var. Nästa dag tar vi in på vandrarhem. En natt i våningssäng för 100 danska kronor är helt okej, men när barnfamiljen vaknar i rummet bredvid är det ingen idé att ta sovmorgon.

På ön Møn testar vi på bondgårdslivet. De gröna kullarna, det blåa havet och katterna på gården ger en inramning som överträffar allt annat. Inomhus är det däremot inte lika vackert. Resas fotograf får nöja sig med en soffa att sova på och ingen av oss får underlakan.

Väljer man att bo budgetvänligt i Danmark får man vara beredd på att kvaliteten kan skilja sig åt en hel del.

Att cykla är det billigaste - och i mångas ögon det bästa - sättet att ta sig runt i landet. Eva Dellros från Ängelholm har precis stigit av cykeln när vi träffar henne vid stranden i Hornbæk.

Tillsammans med arbetskollegorna i Helsingborg är hon ute på en liten cykelsemester.

- Här finns inga backar, dessutom är det väldigt vackert. Att cykla från Helsingör längs kusten är en bra dagsutflykt om man vill ta det lugnt och stanna till på strandhugg längs vägen. Vill man vara ute längre är det perfekt att åka till Fredrikshamn och cykla till Skagen och Løkken, säger Eva Dellros.

Soliga dagar är det inte särskilt svårt att välja bort restauranger för picknick.

Köp maten själv och bred ut en filt på gräset. Billigt och svårslagbart en ljummen sommarkväll.

Anna Careborg