Åklagaren yrkar livstid för taximord

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

De två ryska män som står åtalade för mordet på taxichauffören Jarmo Pistool, 39, kan få livstids fängelse. Det krävde åklagare Peter Saltzberg i Sundsvalls tingsrätt i dag.

Den yngre av de två åtalade, en 24-årig man från Murmansk, har beskrivit rånmordet i detalj.

– Hans berättelse av vad som skett före och efter mordet och under mordkvällen styrks av den bevisning som lagts fram under rättegången, sa åklagare Peter Saltzberg i samband med sin slutplädering i tingsrätten i dag enligt TT.

Den 11 maj plockade tvåbarnspappan Jarmo Pistool upp två män vid taxicentralen vid Stora torget i Sundsvall. De ville bli körda till en campingplats några mil utanför staden.

Brottet planerades i detalj

Brottet hade planerats i förväg. Dagen innan köpte de skosnören som skulle användas som strypsnara och en luftpistol. De hade även kommit överens om ett kodord. När den äldre mannen skrek ordet nice kastade sig 24-åringen över chauffören och drog snaran runt hans hals. De tejpade ihop Jarmo Pistools händer och band fast honom i baksätet. Sedan tvingade de honom att lämna ut koden till sitt bankomatkort.

Männen körde till en enslig skogsbilväg i Ljungå, på gränsen mellan Medelpad och Jämtland. Där ströp de honom till döds och körde mot Östersund.

Åtalad påstår att han är agent

De två ryssarna spårades tack vare att de använde den försvunne chaufförens bankkort. De greps i Haparanda tre dagar efter mordet.

24-åringen har pekat ut sin 27-årige kamrat som huvudansvarig för brottet. Men 27-åringen har förnekat att han haft något att göra med den döde taxichauffören. Han håller envist fast vid att han inte vet något om mordet och att han befunnit sig i Sverige och Norge som brittisk agent.

Säpo har undersökt uppgifterna och avfärdar dem.

- Det han sagt i polisförhören under förundersökningen och i tingsrätten saknar all trovärdighet och är full av lögner, säger Peter Saltzberg.

Åklagaren kräver att båda männen döms till livstids fängelse för mord, människorov och grovt rån. De kan utvisas ur landet sedan de avtjänat sitt straff.

Ulrika Nordin

Publicerad: