Kuba kan tas bort från terrorlista

Publicerad:
Uppdaterad:

USA. Manegen är krattad för ett historiskt möte mellan USA:s president Barack Obama och Kubas dito Raúl Castro i helgen. Obama rekommenderas nu att ta bort Kuba från USA:s svarta lista med stater som sägs finansiera terrorism.

När Obama och Castro träffas vid helgens panamerikanska toppmöte i Panama blir det första gången på närmare 60 år som ledare från USA och Kuba genomför ett planerat möte.

Den amerikanske presidenten landade i Panama i natt svensk tid - och ungefär samtidigt kom nyheten om att USA:s utrikesdepartement rekommenderar honom att ta bort Kuba från terrorlistan.

– Utrikesdepartementets rekommendation att ta bort Kuba från listan med stater som finansierar terrorism, resultatet av en flera månader lång genomgång, är ett viktigt steg framåt i våra ansträngningar för att forma en mer fruktbar relation med Kuba, sade demokraten Ben Cardin, inflytelserik ledamot i senatens utrikesutskott.

Ministrar träffades

Några timmar senare träffades Kubas och USA utrikesministrar, John Kerry och Bruno Rodríguez, för ett samtal på ett hotell i Panama. Redan det är ett historiskt möte då inte heller de två ländernas toppdiplomater träffats på över 50 år.

Kuba placerades på terrorlistan - som även innehåller Syrien, Sudan och Iran - 1982 för att ha gett asyl till baskiska ETA-medlemmar och colombianska Farc-rebeller. Stämpeln har gjort det svårare för det fattiga landet att få lån från exempelvis Världsbanken, handla vapen eller få ekonomiskt stöd.

Om Obama bestämmer sig för att stryka Kuba från listan skulle det riva ett stort hinder för de två länderna att återuppta sina diplomatiska relationer, vilket varit ett uttalat mål från båda parter sedan i december förra året.

Skrotade sanktioner

Utrikesdepartementets rekommendation och utrikesministrarnas möte är de senaste i raden av exempel på att relationen mellan länderna, som varit rejält frostig sedan den kommunistiska revolutionen på Kuba för 56 år sedan, snabbt blir allt bättre. För några veckor sedan skrotade USA sanktionerna för tiotals rederier, handelsföretag och privatpersoner som varit svartlistade för sina kontakter med Kuba - och i natt tillkännagavs det att en reguljär flyglinje ska öppnas mellan Orlando och Havanna.

Så sent som 2011 gick det i USA endast att flyga till Kuba från Miami, New York och Los Angeles.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: