Nya succén ger hopp till Nintendos fans

avJonas Högberg

Speljätten går med vinst igen

1 av 3

Nintendo ser ut att vara en kraft att räkna med igen.

Spelföretaget gick med vinst det senaste kvartalet, mycket tack vare helt nya Wii U-spelet ”Splatoon” – som redan är en miljonsäljare.

För några veckor sedan avled Nintendos vd Satoru Iwata på grund av en tumör i gallgången. Det är ännu osäkert vem som kommer ta över spelvärldens kanske tyngsta chefsposition. I nuläget drivs Nintendo tillfälligt av ”Mario”-pappan Shigeru Miyamoto och ”Punch-out!”-skaparen Genyo Takeda.

Vem som än blir ny chef tar över ett företag där framgångsvindarna börjat blåsa igen efter några tuffa år. Den senaste kvartalsrapporten visar att Nintendo noterat en nettovinst på drygt 570 miljoner kronor under perioden april, maj, juni. Den operativa vinsten blev 78 miljoner kr.

Enligt Gamesbeat har Nintendo den svaga yen-valutan att tacka för en del av vinsten, men det råder samtidigt inga tvivel om att Nintendo-relaterade produkter sålt bra på sistone. Satsningen på fysiska Nintendo-figurer som kan interagera med Wii U-spel har blivit en stor succé. Gamesbeat rapporterar att Nintendo sålt 14,7 miljoner av de så kallade amiibo-figurerna sedan de lanserades förra hösten.

Charmar spelarna

En annan viktig faktor bakom de svarta siffrorna är tveklöst det nya Wii U-spelet ”Splatoon”. Den barnvänliga shootern är ett av extremt få Nintendo-producerade spel till Wii U som inte är en del i en existerande spelserie, men har trots det lyckats charma konsumenterna. 1,62 miljoner exemplar av spelet har sålts från slutet av maj fram till och med slutet av juni.

Vidare avslöjar Nintendo även att Wii U-konsolen nu sålts i mer än 10 miljoner exemplar. Det återstår att se hur många mer det blir innan uppföljaren NX tar över. Ännu finns väldigt lite information om den nya konsolen, även om rykten hävdar att den kan komma att släppas så tidigt som nästa sommar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gaming

Nintendo

Wii U