Mejla

Ingvar Persson

Vargjakten – en ny juridisk cirkus

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AP
STÄNDIGA BRÅK Generationer av svenska politiker har knuffat problemet framför sig men det kan inte vara omöjligt att utforma en svensk rovdjurspolitik som både klarar turismens regler och verkligheten.

28 december 2015

Vargjakten

Om knappt en vecka, den 2 januari, ska jakten på 46 utpekade vargar starta i Värmland, Örebro, Västmanland,

Dalarna och Gävleborg. Det bestämde i alla fall länsstyrelserna redan i november. Planerna godkändes av Naturvårdsverket precis före jul. Myndigheterna anser inte att beslutet hotar vargstammen. Dessutom har riksdagen beslutat tillåta en begränsad jakt.

Prövas i domstol

Det är dock inte säkert att det blir något av. Samma dag som Naturvårdsverket kom med sitt besked bestämde Högsta förvaltningsrätten att vargjakten måste kunna prövas i domstol. Dagens ordning där länsstyrelsens beslut bara har kunnat överklagas till Naturvårdsverket går enligt domstolen inte ihop med EU-rätten. Naturskyddsorganisationerna kräver nu ett omedelbart stopp för jakten. Jägarnas organisationer kräver å andra sidan att jakten får genomföras som planerat. För förvaltningsrätterna i Karlstad, Falun och Uppsala blir mellandagarna stressiga. Cirkusen har utvecklats till en svensk nyårstradition.

Beslutet oåterkalleligt

Ett beslut att genomföra licensjakten är förstås definitivt. Men också ett beslut om att skjuta upp jakten blir på sätt och vis oåterkalleligt, eftersom det sannolikt betyder att det inte blir någon jakt i vinter. Det finns antagligen inget vilt djur i Sverige som kartlagts noggrannare än vargen. Vargarna har inte bara räknats och observerats, många har stamtavlor värdiga en kapplöpningshäst eller en utställningshund. Men ingen forskning har kunnat brygga över åsiktsklyftorna och det kanske inte är vetenskapens uppgift. Det ständiga bråket om vargarna är först som sist ett politiskt misslyckande. Generationer av svenska politiker har knuffat problemet framför sig eller fattat beslut som sedan pulveriserats av opinionsstormar och juridiska långbänkar.

Måste kunna hanteras

EU:s regler är som de är, men det kan inte vara omöjligt att utforma en svensk rovdjurspolitik som både klarar juristernas regler och den svenska verkligheten. Ändå har det misslyckats gång på gång. Nu är det på väg att hända igen och oavsett vad vi tycker om vargjakten är det verkligen inte bra. Vargen är inte vår största politiska fråga eller vårt största politiska problem. Men det är ett ämne som engagerar och det är ett engagemang som politiken måste kunna hantera.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM