Haverirapport: Rysktillverkad missil sköt ner MH17

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Splitter från ryska missilen har hittats i besättningens kroppar

1 av 12

Det var en rysktillverkad luftvärnsrobot av typen Buk som sköt ner flygplanet MH17 över Ukraina 2014.

Det framgår av rapporten från den holländska haverikommissionen.

Vissa passagerare kan ha levt när planet slog i marken, enligt rapporten.

298 människor miste livet när Malysia Airlines plan MH17 kraschade i konfliktområdet Donetsk i östra Ukraina i juli 2014.

I dag släpptes rapporten om vad som orsakade kraschen från haverikommissionen i Nederländerna. Där slås fast att MH17 sköts ner av en Buk-missil.

Enligt rapporten träffade missilen planets vänstra sida, mindre än meter från cockpit. Tre i besättningen dog direkt av träffen. 

Missilen fick flygplanskroppen att brytas sönder i luften. De flesta passagerarna avled omedelbart. Men i rapporten konstateras att vissa kan ha levt när planet slog i marken:

”Passagerarna blev exponerade för extrema förhållanden nästan omedelbart. Det kan inte klargöras när exakt alla passagerare avled, men det finns inget tvivel om att det var omöjligt att överleva nerslaget mot marken”.

När planet kraschade spreds delarna i ett område som var 50 kvadratkilometer stort.

Haverikommissionen konstaterar att missilen skjutits från ett område i östra Ukraina. En 320 kvadratmeter stor yta beskrivs som möjlig avfyrningsplats.

– Det ingår inte i våra befogenheter att utreda varifrån den avfyrades mer exakt än så, säger Tjibbe Joustra, kommissionens ordförande.

Var fullt krig

MH17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur i Malaysia. Vid tidpunkten för kraschen pågick intensiva strider mellan proryska rebeller och ukrainska styrkor i östra Ukraina.

Många människor rasade mot att Malaysia Airlines flög över konfliktområdet. Men företaget var långtifrån ensamma om den rutten. 160 flygplan flög över området under den aktuella dagen.

– Det ansågs inte finnas några risker för att trafikflyg kunde träffas av missiler, säger Tjibbe Joustra.

Han är ändå kritisk till att luftrummet var öppet.

– Vi har kommit fram till att det fanns anledning för Ukraina att stänga luftrummet.

Under presentationen avfärdade Joustra också en rad spekulationer som förekommit om alternativa orsaker till kraschen.

– MH17 störtade inte på grund av ett meteoritregn, en bomb ombord eller en attack från luften. Det visar våra undersökningar klart och tydligt, säger han.

Tillverkas i Ryssland

Efter kraschen har Ryssland och Ukraina anklagat varandra för att ha skjutit ner planet.

I haverikommissionens rapport framgår det dock inte vem eller vilka som låg bakom nerskjutningen.

Buk är ett ryskt missilsystem, som utvecklats för att bekämpa bland annat kryssningsrobotar och stridsflygplan.

Tidigare i morse kom en annan rapport om MH17-kraschen. Den har gjorts av det ryska vapenkonglomeratet Almaz-Antey, som tillverkar Buk-missilerna. Där hävdas att det var en gammal missilmodell som sköt ner planet. Enligt Almaz-Antey visar det att det inte var proryssar som låg bakom nerskjutningen, eftersom Ryssland inte längre använder missiler av den äldre modellen.

Den holländska haverikommissionen menar dock att bevisen för att det rör sig om en nyare Buk-missil är starka. Bland annat har splitter från en missil av den typen hittats i besättningens kroppar.

Efter att rapporten blivit offentlig uppgav nederländernas premiärminister Mark Rutte att fokus nu ligger på att jaga dem som är ansvariga för att ha avfyrat missilen.

– Högsta prioritet nu är att spåra de skyldiga och ställa dem inför rätta, säger han.

Tidslinje: Nedskjutningen av MH17

Publicerad:

LÄS VIDARE